Pochod Prague Pride vyvolal protesty, policie zadržela sedm lidí

Praha - Tisíce lidí přišly dnes po poledni v centru Prahy vyjádřit podporu sexuálním menšinám. Duhovým průvodem, v němž nechyběly alegorické vozy, duhové vlajky a extravagantní převleky, vyvrcholil druhý ročník festivalu Prague Pride, který má posílit respekt k jinakosti a podpořit toleranci. Pochod došel za zvuků hudby z Václavského náměstí na Střelecký ostrov, kde je na programu koncert. Již před začátkem průvodu proti němu protestovaly v centru města desítky ultrakonzervativců a mladých křesťanských demokratů. Policie zadržela 7 lidí, kteří narušovali průběh akce.

Účastníci průvodu se na Václavském náměstí shromažďovali už od dopoledne. Do průvodu přišli s duhovými vlajkami, balonky, pestrobarevnými tričky či havajskými věnci. Nechyběly ani některé extravagantní převleky. Přímo u sochy svatého Václava si lidé vyráběli transparenty s hesly jako Jednotně za právo na odlišnost, Ježíš nás miluje všechny či Všichni dýcháme stejný vzduch.

Účastníci Prague Pride se v centru metropole shromažďovali už od dopoledne. Průvod se za zvuků hudby naplno roztančil kolem 13:30, kdy se jeho čelo ozdobené obří duhovou bránou vydalo směrem na Můstek. Zhruba o hodinu později už téměř celý průvod došel na Střelecký ostrov. Podle policistů v něm šlo zhruba deset tisíc lidí. Předvedeno bylo sedm lidí pro podezření z přestupku, zejména kvůli verbálním útokům a chybějícím dokladům totožnosti.

Tempo karnevalu udávalo několik alegorických vozů s hudební aparaturou. Na jednom z nich lidé mohli vidět například obrovského čápa sedícího na hnízdě, kolem nějž se vlnili tanečníci ozdobení pestrobarevnými pery. V průvodu se objevila hesla jako Miluju gaye, Jednotně za právo na odlišnost či Ježíš nás miluje všechny. Kromě párů dávajících jasně najevo svou příslušnost k sexuální menšině se duhového průvodu účastnily tisíce dalších lidí, včetně rodin s dětmi.

Organizátoři průvodu hrdosti homosexuálů Prague Pride dnešek nazývají „nejteplejším dnem v roce“. Podle ředitele festivalu Czeslawa Walka je průvod pro všechny - nejen pro gaye, lesby, transsexuály či bisexuály. Přijít prý mají všichni, kdo se chtějí pobavit a přispět k respektu k různorodosti.

„Jsem přesvědčen, že ve třetím tisíciletí je tolerance a akceptování lidských práv každého člověka naprosto zásadní, a to je důvod, proč jsem udělil záštitu tomuto průvodu, abych demonstroval, že už nemáme středověk a že se naše demokracie posunula někam dál,“ vysvětlil svůj postoj primátor Bohuslav Svoboda.

Hackeři chtěli na poslední chvíli zaškodit

Ještě na poslední chvíli stihli dnes v noci počítačoví hackeři napadnout oficiální facebookové profily akce a organizátorů. Z tohoto důvodu měli orgánizátoři obavu o informovanosti účastníků. Hackeři totiž z jejich stránek odesílali nepravdivé informace o čase dnešního duhového průvodu. Ředitel festivalu Czeslaw Walek ale jakékoli změny v programu vyloučil.

Facebookový profil festivalu Prague Pride
Zdroj: ČT24

Proti pochodu protestují Duka, Hájek, D.O.S.T. i odpůrci potratů

Dvě a půl hodiny před zahájením průvodu se u sochy svatého Václava sešli konzervativci z D.O.S.T, aby tu proti Prague Pride protestovali. Magistrátu nahlásili 200 účastníků, kolem jedenácté hodiny bylo na místě asi padesát lidí. Podle vedení iniciativy je festival obscénní a propaguje nesnášenlivou ideologii homosexualismu. Na akci promluvil mimo jiné prezidentův vicekancléř Petr Hájek, který shromážděným tlumočil pozdrav Václava Klause. „Dovolte, abych vás všechny pozdravil jménem pana prezidenta,“ řekl. Hájek kritizoval politiky, kteří festival podpořili, i média za způsob informování. Vadí mu, že některé noviny podle něj oplzle urážejí prezidenta. „Jako jeden z mála politiků vyzývá k tomu, aby byly slyšeny i jiné hlasy než ty, které z abnormality dělají normu, z veřejné produkce bizarních sexuálních praktik a pornografie umění, zábavu a poučení,“ prohlásil Hájek. 

Přes protesty konzervativců proti Prague Pride, jsou Češi vůči gay a lesbické komunitě v celosvětovém srovnání velmi tolerantní. Za posledních dvacet let se vztah k tomuto typu menšin Česku značně proměnil. Praha je dokonce v tomto ohledu považovaná za jedno z vůbec nejpřátelštějších měst na světě. „Před revolucí u nás více než polovina obyvatel vyjadřovala homofobní názory, v současné době je to podle našich výzkumů jen asi 6 procent,“ uvedl psycholog Petr Weiss. Skeptičtější jsou stále hlavně lidé s nižším vzděláním, z menších měst a věřící.

Protestující byli vyzbrojeni transparenty s nápisy: Dost bylo homosexualismu - Důvěra, Objektivita, Svoboda, Tradice, Ježíš tě osvobodí a Zvrácený stát podporuje zvrácené jednání. K podpisu jsou připraveny petiční archy dvou prezidentských kandidátů - známého odpůrce potratů a velvyslance v Bělorusku Jiřího Karase a prezidentova tajemníka Ladislava Jakla.

V poledne se na svůj Pochod pro rodinu z rohu ulic Washingtonova a Politických vězňů vydali Mladí křesťanští demokraté. Podle jejich předsedy Petra Jurčíka je znepokojivé, že se mluví jen o právech homosexuálů a zájmy tradičních rodin nikdo nehájí. Akci zaštítil kardinál Dominik Duka. Odpůrci festivalu z řad mladých křesťanů se během pochodu Prague Pride mísili s jeho účastníky, rozdávali letáky odsuzující přehlídku sexuálních menšin v ulicích.