Soud vyměřil Rathovi kauci 14 milionů a poslal ho zpátky do cely

Praha - Okresní soud Praha-východ stanovil obviněnému poslanci Davidu Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Soud ovšem dnes nerozhodoval o tom, jestli bude Rath skutečně z vazby propuštěn, i když kauci složí. O tom bude soud rozhodovat 3. září. Policejní eskorta dopravila Ratha do soudní budovy zadním vchodem, následně měl poslanec více než hodinový projev, ve kterém se vyjádřil k důvodům vazby. Po jednání byl převezen zpátky do litoměřické vazební věznice.

Kauci za Ratha nabídla poslancova přítelkyně a matka jednoho z jeho synů Renata Horká a jeho otec Ratmír. Za jeho propuštění na svobodu chtěli složit každý půl milionu korun. Podle jednoho z poslancových advokátů Adama Černého nejsou sami schopni za Ratha 14 milionů zaplatit. „My jsme si ponechali třídenní lhůtu, aby klient usoudil, zda je možné někoho sehnat, kdo ty peníze za něj složí,“ řekl po skončení jednání.

Peníze musí bývalý hejtman či jeho známí u soudu složit do 3. září, kdy bude další vazební zasedání. „Ta částka odráží závažnost trestné činnosti, která byla spáchána. A to nejen samotnou výši škody, ale v konkrétním případě i v jaké pozici se obviněný v té době nacházel. Zároveň odráží jeho příjmové možnosti, respektive příjmové možnosti osob, které jsou ochotny peněžitou záruku složit, a jako třetí faktor odráží důvodnost těch obav z naplnění vazebních důvodů,“ prohlásil soudce Jiří Wažik.

„Ten David Rath, kterého známe mediálně, už není ten David Rath, který byl dnes v soudní síni. Je naprosto zkroušený. Je to částka, která byla naprosto mimo jeho představy,“ řekl po dnešním jednání advokát Adam Černý.

Rath je ve vazbě ze dvou důvodů - kvůli obavě, že by mohl utéct a že by mohl pokračovat v trestné činnosti. Minulý týden mu totiž vypršela zákonná tříměsíční lhůta pro třetí důvod vazby - možné ovlivňování svědků. „Odůvodňoval, proč není reálné, že by někam utíkal. Proč není reálné, že by pokračoval v jakékoliv protiprávní činnosti a mařil vyšetřování. Vyjadřoval se zejména k útěku. Má tady velké zázemí, žije tu celý život. Má tady rodinu, druhou rodinu a otce, kterému je přes osmdesát let a v podstatě se o něj musí starat,“ přiblížil advokát obsah Rathova projevu.

Rathovi se už minulý týden změnil režim vazebního stíhání, vypršela mu totiž tříměsíční lhůta pro jednu z příčin vazby - možné ovlivňování svědků. Z tohoto důvodu také již může za své propuštění nabízet záruky. Politik by se podle krajského soudu mohl dopustit korupce znovu, protože zůstal i nadále poslancem. Rathovi advokáti však namítají, že policisté jejich klienta neviní z žádné kriminální činnosti, která by souvisela s jeho působením ve sněmovně. Podle nich je to jen nátlak, aby se poslaneckého mandátu vzdal. Navíc tvrdí, že krajský soud svým rozhodnutím zasáhl do nezávislosti okresního soudu a chtějí si kvůli tomu stěžovat i u Ústavního soudu.

Protikorupční policie na konci července požádala sněmovnu o vydání Davida Ratha v další kauze. Jde údajně o zmanipulované zakázky na vybavení středočeských nemocnic. Poslanci budou o vydání hlasovat na schůzi čtvrtého září.

Zůstanou Pancová a Kott ve vazbě?

V domě ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a jejího manžela Petra Kotta si měl David Rath převzít sedm milionů v krabici od vína. Policie 31. července jejich obvinění rozšířila o další trestné činy. Advokát Tomáš Sokol podal minulý týden státnímu zástupci žádost o propuštění z vazby. „Z toho časového vývoje bych usuzoval, že sám nerozhodl. Tedy nevyhověl žádosti a podstoupil to soudu. Ale žádnou konkrétní informaci nemám,“ uvedl Sokol. Vazebním důvodem pro Kotta a Pancovou je obava, že by mohli pokračovat v trestné činnosti. Kdy se jejich žádostí bude soud zabývat, se ještě neví.

Audity středočeských zakázek

Nové vedení Středočeského kraje nechalo prověřit 23 losovaček z doby vlády Davida Ratha. Podle hejtmanky Zuzany Moravčíkové dosavadní audity nic závažného neodhalily: „Šetřili jsme i Buštěhrad a mohu říct, že jsme na nic nepřišli. Byla to administrativní pochybení, teď se odstraňují. Některé doklady chyběly, ale nemělo to vliv na výběr dodavatele.“ Naproti tomu policie tvrdí, že například rekonstrukce zámku Buštěhrad byla předražená o 40 milionů. Ty měly jít na úplatky.

Zakázky v nemocnicích

Kauza údajně zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji se před pár týdny rozrostla o druhou část - o podezřelá výběrová řízení na zdravotnické vybavení nemocnic v Kutné Hoře, Kolíně a Mladé Boleslavi. I tahle výběrová řízení nechá kraj prověřit. Detektivové úplatky vyčíslili na desítky milionů korun. Jen David Rath měl dostat devět milionů od několika firem. Peníze se ale nenašly, a proto nechala policie Davidu Rathovi obstavit dva domy v Hostivici, kde vlastní poloviční podíly. Podobně jsou na tom i další obvinění, Pancová a Kott. V případě odsouzení by se škoda mohla zaplatit právě prodejem domů a bytů.

Kauce 14 milionů korun, kterou požaduje soud jako záruku za propuštění Davida Ratha, se řadí v České republice k jedné z nejvyšších. Nejvíc zatím zaplatil podnikatel Tomáš Pitr, v lednu 2006 souhlasil s kaucí 15 miliónů korun. Další tučnou částku vyměnil za propuštění z vazby i Jiří Neužil, stíhaný v korupční aféře na Ředitelství silnic a dálnic, za propuštění dal 10 milionů korun. Vůbec nejvyšší kauci, jakou kdy české soudy požadovaly, bylo 40 milionů. Tu měl zaplatit podnikatel Radovan Krejčíř.