Exmanažer ŘSD Hala byl propuštěn z vazby

Praha - Exmanažer Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala, který je stíhán v údajné korupční aféře s pronájmem odpočívadel, byl propuštěn z vazební věznice Praha-Ruzyně. Vypršela mu osmiměsíční lhůta, po kterou mohl být držený ve vazbě z důvodu možného uprchnutí. Jeho další stíhání bude pokračovat na svobodě. Hala je posledním ze čtveřice obviněných, který celu opustil.

Vyšetřování případu nadále pokračuje, státní zástupkyně Jana Jahodová nevyloučila, že bude trestní stíhání rozšířeno. Žalobkyně nedávno vyměnila vyšetřovatele, jelikož neuposlechl její pokyny. Nový detektiv případ nastudoval a pokračuje v úkonech trestního řízení.

Bývalý výkonný ředitel ŘSD Michal Hala je protikorupční policií stíhán za úplatkářství a nevýhodné nakládání se státním majetkem kvůli pronájmu odpočívadel v Málkovicích (D5) a Antošovicích (D47). V kauze kromě něj čelí obvinění další tři lidé. Jde o někdejšího generálního ředitele ŘSD Petra Laušmana a podnikového právníka Roberta Wolfa. Dále byl koncem loňského roku obviněn podnikatel Jiří Neužil, představitel firmy Monstera International. Neužil byl z vazby propuštěn na rekordní kauci ve výši 10 milionů korun.

Škodu v jedné z největších korupčních afér ve stavebnictví kriminalisté vyčíslili na 337 milionů korun.  

Na kontroverze kolem Michala Haly upozornili poprvé Reportéři ČT v roce 2009, souvislosti s dosud nevyjasněným financováním jeho velkolepé narozeninové oslavy. Ta vyšla na několik set tisíc korun, ačkoliv jeho plat byl pouze 60 tisíc korun. Další pochybnosti budil i jeho koníček - automobilové závody. Ty mu sponzorovala  stavební firma, která dostávala zakázky od ŘSD.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)