CERN nabírá do svých řad české vědce a studenty

Praha - Pracovníci z oddělení zabývajícího se náborem pracovníků v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) přijíždí do Prahy, aby zde propagovali a rozšířili své řady pracovníků. Ti by se měli podílet na práci organizace ve všech oblastech. Jak v oblastech fyzikálních, tak technologických, administrativních nebo v oblastech podpůrné infrastruktury. Na půdě ČVUT bude k dispozici přesný seznam pracovních příležitostí.

CERN je nadnárodní organizace, do které Česká republika vkládá nemalé prostředky. I z toho důvodu si samotná organizace hlídá, aby zastoupení nejenom ve vrcholných místech bylo proporční. „V současnosti tam není Česká republika tak zastoupena, jak chce. Kromě vrcholných vědců má CERN zájem o české techniky a další pracovníky, kterým tuto možnost nabízí,“ dodal Igor Jex, teoretický fyzik z ČVUT. Upozorňuje ale, že reálnou možnost najít pozici v CERNu má zhruba desítka špičkových techniků a několik málo úzce zaměřených vědců.

Vojtěch Petráček, prorektor pro vědu a výzkum ČVUT:

„K práci v takové organizaci patří různá lokální specifika a nevýhody. My trpíme například nevýhodami jazykovými, protože CERN je ve frankofonní oblasti Švýcarska. To je pro naše občany složité, na rozdíl od anglicky nebo německy mluvících zemí. Zároveň je to relativně daleko a musíme uvážit i vliv toho, že blízkost Itálie a Francie způsobuje, že těchto obyvatel je tam zaměstnáno procentuálně o něco víc.“

Higgsův boson
Zdroj: ČT24

Šanci mají kromě fyziků a studentů podle Petráčka v těchto oborech i studenti a pracovníci v technických oborech, kteří mohou zapadnout do rámce infrastruktury CERNu. Ale také IT specialisté nebo administrativní specialisté. „Pro dnešek máme přihlášených 150 zájemců o seminář. Další seminář proběhne zítra v Brně, tam je napsáno padesát zájemců,“ dodal Petráček.

Jex potvrzuje, že CERN je a ještě zřejmě dlouhou dobu bude nejprestižnější pracoviště pro vědce zabývající se částicovou fyzikou. „Vrcholná částicová fyzika se díky změnám ve financování vědy ve Spojených státech přesunula do Evropy,“ upřesnil.