ČSSD neuspěla, úsporný balíček se tento týden schvalovat nebude

Praha – Sociálním demokratům se nepodařilo prosadit, aby poslanci hlasovali o úsporném balíčku už tento pátek. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc vysvětloval tento požadavek tím, aby Nečasova vláda padla co nejdříve. Ruku ale zvedlo jen 91 ze 192 přítomných poslanců. Se schvalováním balíčku spojila svůj osud Nečasova vláda, uvnitř ODS je ale stále skupina poslanců, která s ním nesouhlasí.

Úsporný balíček musí ještě projít druhým čtením, kde se k němu načtou pozměňovací návrhy, ke schvalování se tak poslanci dostanou až příští týden. Tejc připomněl, že rozpočtový výbor doporučil sazby DPH ponechat na současných 14 a 20 procentech. Sociální demokraté to podpoří, pro balíček ale hlasovat nebudou: „Pokud sněmovna tento daňový balíček odmítne, ne díky sociální demokracii, ale díky tomu, že ani vláda pro něj nenajde důvěru ve vlastních řadách, pak platí jediné - vláda Petra Nečase končí. Myslím, že bychom tuto agónii, toto trápení neměli prodlužovat,“ dodal Tejc.

Vládní balíček počítá se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Předseda vlády a ODS Petr Nečas už nabídl kompromis, podle něhož by se zvýšila jen spodní sazba. Šestici nespokojenců ze své strany, kteří odmítají zvyšování daní, tím ale neuspokojil.

V prvním čtení prošla ústavní novela omezující imunitu

Sněmovna dnes podpořila poslaneckou ústavní předlohu o omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců. Novela ruší doživotní imunitu. Trvala by jen po dobu mandátu. Ústavní novela míří do ústavně-právního výboru. Nyní se poslanci zabývají prakticky stejným
senátním návrhem. Totožnou poslaneckou předlohu sněmovna schválila už v únoru. Později ale narazila v Senátu, senátoři ji kvůli absencím nepřijali o dva hlasy. Poslanci a také horní komora obratem předložili úpravu znovu.

Poslanci měli na této schůzi projednávat i návrh státního rozpočtu na příští rok, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale sněmovně navrhne, aby ho vládě vrátila k přepracování právě kvůli chybějící dohodě kolem balíčku. Poslanci ale budou projednávat vládní novelu zákona o stavebním spoření, která by od roku 2015 měla umožňovat uzavírání stavebního spoření i v bankách. Důležité místo v programu pak zaujímají zákony vrácené prezidentem republiky, třeba prováděcí zákon k druhému pilíři důchodového spoření, nebo církevní restituce.