Zlínská i ostravská ODS chtějí předsedou strany dál Nečase

Praha - Sněm ODS ve Zlínském i Moravskoslezském kraji podpořil premiéra Petra Nečase v jeho obhajobě šéfa strany. Na prvního místopředsedu ve Zlíně doporučili ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Stranický kongres se blíží a pro Nečase je každá podpora důležitá - obecně se totiž očekává, že po nevydařených volbách bude jeho pozice oslabená.

Nečas podpořen ve Zlíně i Ostravě

Týden před kongresem ODS jednaly oblastní organizace o tom, zda podpoří Petra Nečase v čele strany. Petr Nečas získal podporu ve Zlíně, Ostravě a například i v Brně. Hlasování předcházela diskuze o současné podobě ODS a nutných změnách po neúspěšných krajských volbách. Volební kongres ODS se sejde první listopadový víkend.

„Této pozice si velmi vážím a této podpory také. Beru to ale jako kritickou podporu, není to podpora bezvýhradná, já jsem taky nikdy netvrdil, že jsem bezchybný a že všechno, co jsem udělal, je v pořádku, úžasné a skvělé,“ podotkl premiér.

Podle Stanjury účastníci sněmu v Ostravě se svým předsedou debatovali asi 2,5 hodiny. „Převážilo to, že jsme se bavili o tom, co vlastně vrací nebo dává politické straně důvěryhodnost a došli jsme k tomu, že to jsou důvěryhodní lidé. Aby byli důvěryhodní, tak musí být slušní a kompetentní a my jsme přesvědčeni, že Petr Nečas je slušný člověk a kompetentní premiér. Tím si myslím naše delegáty přesvědčil, a proto tu důvěru získal,“ uvedl Stanjura.

Vedení ODS se na nadcházejícím kongresu strany zřejmě výrazně promění a pokud předseda strany Nečas obhájí pozici šéfa strany, přijde o většinu svých bývalých spojenců mezi místopředsedy. O křeslo prvního místopředsedy se zřejmě utká nynější Nečasova zástupkyně Miroslava Němcová a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Dalšími možnými kandidáty jsou nynější místopředsedové Pavel Blažek a Jiří Pospíšil. Oba už dali najevo, že funkci obhájit chtějí.

V Praze dojde na „lámání chleba“

Nejnapjatější situace je před kongresem v Praze a ve středních Čechách. Zde se počítá s nominací ministra životního prostředí Tomáše Chalupy a Nečasova velkého kritika poslance Borise Šťastného. Ze hry naopak vystoupil velký Nečasův spojenec - pražský primátor Bohuslav Svoboda. Kandidovat nebude.

„Šel jsem do politiky proto, abych změnil fungování magistrátu a místní ODS. Když se posunu někam výš, tak k tomu nebudu mít dostatek sil,“ tvrdí primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Odchodem dosavadního místopředsedy Pavla Drobila a zřejmě i Alexandra Vondry ztratí Petr Nečas věrné spojence ve vedení strany. A pokud svůj post v čele ODS na kongresu obhájí, čekají ho nelehké časy. Už teď nemá stoprocentní podporu. Jako lídra strany ho nechce oblastní ODS v Sokolově ani královéhradecká. Ta navrhla na post předsedy Jiřího Pospíšila, exministr spravedlnosti ale nabídku nepřijal.