Neshody v ODS na týden přerušily jednání sněmovny

Praha - Jednání Poslanecké sněmovny se kvůli neshodám v ODS na týden přerušilo. Pokračovat bude v úterý 6. listopadu, po volebním kongresu ODS. Žádost občanských demokratů podpořilo 101 ze 191 přítomných poslanců, proti bylo 88. ODS jednání přerušila kvůli neshodám na daňovém balíčku. Pracovní skupina ODS se totiž ani dnes s rebely na změnách nedohodla. Kabinet premiéra Petra Nečase přitom s balíčkem spojil svoji důvěru. Přerušení schůze se dotkne i církevních restitucí nebo normy nutné pro start druhého důchodového pilíře. Poslanci měli tyto zákony schvalovat právě dnes.

„V tuto chvíli považuju za nejvíce racionální postup, že navrhneme koaličním partnerům a posléze i dalším stranám přerušení schůze do příštího úterý… I s rizikem, že vláda hlasování nepřežije,“ řekl dopoledne po jednání klubu ODS jeho předseda Zbyněk Stanjura. Déle než o týden podle něj hlasování odkládat nejde, protože vláda musí sestavit rozpočet.

Kalousek: Vyhovíme, ale děláme to s mírně štítivým pocitem

O daňovém balíčku se mělo hlasovat tuto středu. Koaliční partneři ale vyhověli žádosti ODS jednání odložit. Strana LIDEM ovšem upozornila, že musí jít skutečně o poslední odklad. Pokud by měly neshody v ODS pokračovat i po víkendovém kongresu, půjde podle šéfky strany Karolíny Peake jen o „prodlužování agonie“. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dodal, že hlavním důvodem, proč TOP 09 vyhověla žádosti ODS, je „jiskřička naděje, že příští týden by mohl zvítězit zdravý rozum“. Opozice ale byla proti. Odsouvat projednávání návrhů za kongres ODS označil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka za nezodpovědnou chybu, která zvyšuje riziko rozpočtového provizoria.

Karolína Peake: „Považuji to za velmi nešťastné řešení situace, jakkoliv pravděpodobně jediné… Pokud by to mělo trvat i po sjezdu ODS, pak bychom si měli asi čestně říci, že asi nemá cenu dále v této agonii pokračovat, protože se programové prohlášení vlády stává trhacím kalendářem… I na vládě jsme přerušili řadu bodů citlivých pro ODS a já velmi doufám, že od příštího týdne už se vrátíme k normální práci, a nebo si řekneme, že jediné, co má cenu, už jsou předčasné volby.“

Miroslav Kalousek: „Ta žádost sama o sobě je šílená. Předseda klubu ODS neřekl nic jiného, než že nás žádá, abychom upřednostnili zasedání nějakých partajních orgánů před zasedáním ústavních institucí. Za normální situace bychom okamžitě odmítli. Je-li však jiskřička naděje, že příští týden by mohl zvítězit zdravý rozum, tak my tu jiskřičku nechceme uhasit. Vyhovíme, ale děláme to s mírně štítivým pocitem.“

Ráno šli rebelové na jednání pracovní skupiny ODS dobře naladění. Dnes měl podle nich být den D a poslední šance na kompromisní dohodu. Ustoupili proto od zachování daňových úlev pro pracující důchodce i od zachování nynějších paušálů pro živnostníky, dále ale trvali na zachování současné výše DPH a odmítali i zavedení milionářské daně. „Z těch čtyř priorit jsme ustoupili ze dvou. Nějakým způsobem jsme se snažili přiblížit tomu, abychom byli schopni ten kompromis dojednat či prohlasovat,“ řekl ČT Marek Šnajdr. Jednání ale nakonec skončilo bez výsledku.

„Navrhli jsme rozsáhlý kompromis, že by daňové změny platily pouze jeden rok a pouze snížená sazba ze čtrnácti na patnáct procent. Je to je jedna devítina původního návrhu. Naši poslanci ale říkají, buď bude po našem, nebo nebude nic,“ konstatoval Stanjura.

Další posun se proto dá očekávat až po víkendovém sjezdu ODS. Petr Nečas počítá s tím, že právě odložením se jeho vnitrostranická pozice upevní. Pokud totiž pojede na kongres jako premiér a předseda strany, který má před sebou důležitá hlasování, nemusel by o předsednický post přijít. „To, že není hlasování o tomto balíčku, pomůže premiérovi při obhajobě jeho postu předsedy strany na kongresu,“ potvrzuje i místopředseda strany Jiří Pospíšil.

Tluchoř: Marná lásky snaha, nepodpoříme ani za týden

Podle neformálního lídra rebelů Petra Tluchoře bude ale spor o daně na stole i po kongresu. „Nicméně bereme to jako prostor pro diskusi, na debatu, a proto jsme návrh na přerušení schůze také podpořili,“ podotkl.

Tluchoř ovšem zároveň avizoval, že za týden budou názory šestice rebelů totožné s těmi dnešními. „Nepodpoříme zvyšování daní, protože jsme přesvědčeni, že to je v rozporu s programem ODS, v rozporu se zájmy ODS i občanů,“ řekl Tluchoř s tím, že by bylo pro ODS prospěšné, „kdyby celý poslanecký klub ctil program ODS a držel principy, na kterých byla ODS zvolena.“ Při hlasování o zvyšování daní příští týden podle něj dopadne stejně jako nyní a šestice bude proti.

Kalousek chce kvůli neshodám v ODS prosazovat vládní návrh daňového balíčku v původní podobě. DPH by tak od příštího roku vzrostlo o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Pokud by ale například revoltující poslanci ODS změnili balíček za pomoci opozice bez projednání v koalici, TOP 09 avizovala, že koalici opustí. Už minulý týden se přitom koaličním špičkám nepodařilo získat podporu rebelů ani před hlasováním o rozpočtu. Podle Kalouska není problém najít peníze v objemu jednoho i dvou procent DPH. „Musíme si ale klást otázku, zda je vhodné více investovat do vědy, dopravní infrastruktury, vzdělání, nebo tam neinvestovat a tím pádem méně zdanit spotřebu,“ řekl v rozhovoru pro ČT s tím, že nezbytná podmínka jsou zdravé finance.

Miroslav Kalousek: „Dělám práci, kterou pokládám za nezbytnou. Pokud ji většina Poslanecké sněmovny odmítne, tak já se zbavím svých okovů a dál to dělat nebudu. Budu upřímně držet palce všem, kteří to budou dělat jinak, těch možností je velmi málo. Opravdu vás ujišťuji, že se nedržím vlastní židle, protože jsem velmi mizerně placen za nesmírně složitou práci.“

Sledované je i dění kolem penzijní reformy. Nečasův kabinet totiž nemá jistou stojedničkovou podporu k přehlasování prezidentského veta. Pokud prováděcí zákon, který technicky řeší převody peněz do penzijncích fondů, ve sněmovně narazí, spustí se celá série vážných následků. V zákoně by například zůstala chyba, která nahrává živnostníkům a státní kasu může připravit o miliardy ročně. Rebelové ale už dříve uvedli, že mají i s tímto zákonem problém a chtějí ho schvalovat až po projednání změn v daňovém balíčku.

Co způsobil odklad?

Týdenním odkladem projednání daňových změn se Nečasova vláda dostala do časové tísně. Do konce roku zbývá 62 dní, a příští týden tak bude mít vláda na zavedení daňového balíčku už jen 55 dní. Po třetím čtení, které se ve sněmovně odehraje, poputuje znovu do Senátu, který jej silou levicových zákonodárců s největší pravděpodobností vrátí do sněmovny. Sněmovna bude muset Senát přehlasovat a poslat daně rovnou na Pražský hrad. I prezident ho ale může shodit ze stolu. Pokud by všechny instituce dodržovaly maximální legislativní lhůty, je to celkem 65 dní; instituce proto budou muset jednat víc než rychle, aby se plán na změnu DPH podařilo uzákonit do 1. ledna, kdy má začít platit.