Metanol znovu zabíjel, další otrávení pili neokolkovanou vodku

Ostrava - Metylalkoholová kauza má už 31. oběť. V noci na dnešek zemřel při převozu do nemocnice v Orlové 53letý muž. Spolu s ním popíjeli alkohol ještě další dva muži ve věku 50 a 67 let, oba skončili na jednotce ARO. Všichni pili z neokolkované litrové láhve s etiketou VODKA RECIPE OF FINDLAND NEW, HELSINKI GROUP. Znalci už potvrdili, že její obsah byl toxický. Odpoledne přijala městská nemocnice v Ostravě dalšího otráveného. Dvaašedesátiletý muž je mimo ohrožení života. Policie kvůli metylu v alkoholu také nově obvinila další dva muže.

Otravu metanolem potvrdila u třiapadesátiletého muže nařízená pitva. „Soudní znalci již po provedené pitvě konstatovali, že příčinou úmrtí byla intoxikace metylalkoholem. Stal se tak 19. obětí v Moravskoslezském kraji,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Doplnila, že kriminalistům se podařilo najít také láhev neokolkovaného alkoholu. Šlo o litrovou láhev s etiketou VODKA RECIPE OF FINDLAND NEW, HELSINKI GROUP. Mluvčí zdůraznila, že by lidé z takovýchto láhví neměli pít: „Předmětné láhve jsou neokolkované. Obsah láhví může být vysoce toxický.“

Dva hospitalizovaní muži jsou na jednotce ARO v umělém spánku a připojeni k přístrojům podporujícím dýchání. „Starší muž je ve velmi vážném stavu. Zřejmě bude mít trvalé následky. Stav druhého pacienta je stabilizovaný,“ řekl mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný.

Všichni tři muži měli údajně v Doubravě popíjet spolu. Prvního z nich vezla záchranka kolem půl desáté večer do nemocnice v Orlové, během převozu ale muž zemřel. O hodinu později vyjížděla posádka pro druhého pacienta, který měl v krvi skoro promile metylalkoholu. Posledního z trojice dovezla do zdravotnického zařízení v Orlové rodina potom, co se mu přitížilo. Další, dvaašedesátiletý muž z Orlové je ode dneška v Městské nemocnici Ostrava. Podle Holčákové může tento případ souviset s otravou prvních tří mužů.

Počet lidí, které policisté v kraji kvůli metylalkoholu obvinili, stoupl na 29. „Nově zahájili moravskoslezští kriminalisté trestní stíhání dvou mužů ve věku 42 a 45 let,“ informovala Holčáková. Do vazby vzal soud 16 z obviněných. Policisté navíc provedli téměř stovku domovních a jiných prohlídek.

Policie znovu upozorňuje veřejnost, aby při konzumaci tvrdého alkoholu byla velmi opatrná. „Je nutné důsledně prověřit zdroj, ze kterého alkohol pochází,“ uvedla prostějovská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Ruský trh se znovu otvírá pro český alkohol

Rusko ruší omezení dovozu českého alkoholu, jak potvrdil hlavní ruský hygienik Gennadij Oniščenko. Neupřesnil však, k jakému datu bude zákaz konkrétně zrušen. „Dostali jsme od českého ministra zemědělství uspokojující vyjádření. Připravujeme tedy nezbytné dokumenty, aby se ruský trh mohl znovu otevřít českému alkoholu,“ dodal.

Dovoz tvrdého alkoholu z České republiky zakázaly ruské úřady 21. září. Tento krok následoval poté, co se v Česku vyskytly smrtelné případy otravy metanolem. Na konci září pak zakázaly i prodej českých lihovin vyrobených mezi letošním 1. lednem a 26. zářím, které se již na ruském trhu nacházely.