Johnova dvojrole rozvířila spor o střetu zájmů

Praha - Poslanec a předseda Věcí veřejných Radek John svým vstupem do světa médií bouřlivě rozhýbal svět médií i politiky. Stává se šéfem publicistiky mediální skupiny, která patří podnikateli Jaromíru Soukupovi, svůj poslanecký mandát ale složit nehodlá. Ve sněmovně navíc šéfuje bezpečnostnímu výboru, což mu otevírá přístup k některým tajným informacím. Z řad politiků i odborníků rezonuje kritika směřující především k možnému střetu zájmů. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík vyzval Johna ke složení mandátu, podle prezidenta Václava Klause by měl automaticky skončit jako poslanec. Etický kodex novináři stanovuje vyloučení všech aktivit, které by mohly byť jen vést ke konfliktu zájmů, John sám nic takového ve svém postupu nevidí.

„V dějinách parlamentu bylo mnoho poslanců, kteří publikovali… Poslanci mají publikovat, občané mají vědět, co poslanci zjišťují a čím se zabývají. A protože jsem šel do politiky zjišťovat korupci, tak veškeré korupční kauzy, které se ke mně dostávají… O krádežích a zákulisních machinacích mluvit budu a neumlčí mě nikdo,“ tvrdí John, který má podle serveru Mediář.cz především připravovat pro televizi Barrandov obdobu investigativního pořadu Na vlastní oči.

Bývalý náčelník vojenského zpravodajství Andor Šándor ale situaci tak bezproblémově nevidí. „Informace, k nimž každý člen výboru přijde, mohou být velmi citlivé a jejich zneužívání v zemi, která má velmi nízkou etiku v ochraně utajovaných informací, může působit to, čeho jsme svědky. My dnes vidíme lidi, o kterých nevíme, co provedli, ale už víme všechny věci ze spisu,“ řekl pro ČT Šándor. Zůstává podle něj otázkou, jak ve své publikační činnosti John se svou pravomocí ve sněmovně naloží.

Bývalý náčelník vojenského zpravodajství Andor Šándor
Zdroj: ČT24

Úryvek z Etického kodexu novináře:

"Povahou novinářské profese je odpovědnost k veřejnosti. Proto je základním předpokladem pro tuto činnost vysoká profesionalita. Z tohoto hlediska je novinář povinen: …

b. vyloučit všechny činnosti, které by jej mohly kompromitovat nebo vést ke konfliktu zájmů…"

Podle politologa z Masarykovy univerzity (MU) Stanislava Balíka nebude jasné v rámci Johnových mediálních výstupů, kdy hraje čistou hru a kdy sleduje vlastní politické zájmy. „Nesrovnával bych to jako on s tím, když předseda strany napíše nějaký článek. To je něco jiného, když on tady bude hrát roli jakéhosi nezávislého experta,“ řekl pro ČT politolog. Soudí, že nikdy není dobře, když se mísí kontrolní moc médií s výkonnou, která vyplývá z poslanecké funkce.

Prezident Václav Klaus: „Když jsem tu zprávu četl, tak mě ve snu nenapadlo, že by pokračoval v práci poslance.“

Třeba ve Velké Británii by se Johnovu avizovanému postupu lidé zasmáli, míní člen Etické komise Syndikátu novinářů ČR a publicista Jan Jůn. Okamžitě by se podle něj Britové ptali, jak může svědomitě vykonávat jak funkci poslaneckou, tak pozici šéfa publicistiky nějakého vydavatelství. To považuje Jůn za něco docela odlišného od publikační činnosti poslanců. „Britští poslanci mají například v kodexu povinností a principů, jak se mají chovat, napsáno, že nositelé veřejných funkcí se nevystaví žádným finančním a jiným závazkům, (…) které by je mohly ovlivnit ve výkonu jejich oficiálních povinností,“ zdůraznil ve Studiu ČT24 Jan Jůn.

Vydáno pod