Volič ČSSD raději přijme koalici s komunisty

Brno – Pravice selhala, prohlásil na kongresu ODS předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Výsledky pravicové politiky posledních let jsou podle něj alarmující. Pro demokratické voliče sociální demokracie se stala přijatelnější koalice s komunisty než se středopravicovou TOP 09. Obě vládní strany by se podle něj měly společně pokusit to změnit, nejprve je ale nutné, aby se občanská demokracie vnitřně stmelila.

„Považuji toto za největší selhání naší politiky,“ zdůraznil Schwarzenberg na adresu odklonu voličů od pravice. Nyní podle něj Česko stojí před rozhodujícím časem, který rozhodne o budoucnosti země. ODS a TOP 09 přitom podle něj mají přes řadu rozdílností i něco společného. „Máme společný zájem na svobodné České republice,“ vyzdvihl Schwarzenberg.

K užší spolupráci s TOP 09 dnes vyzval delegáty brněnského kongresu také předseda ODS Petr Nečas. Měla by mít formu dohody, díky které by na pravici nastal klid zbraní. Po parlamentních volbách by pak měly jít obě strany buď společně do vlády, nebo společně do opozice.

Podle premiéra si voliči obou stran nepřejí jakékoli další spory mezi pravicovými stranami, ale naopak chtějí slyšet, že „pravicový tábor je stabilní“, a to bez zbytečných konfrontací. Nečas zdůraznil, že přestože ODS při nedávných volbách „pohořela“, má velkou naději na to, aby přiměla své četné voliče jít v parlamentních volbách k urnám. Zlepšení spolupráce na pravici je podle něj ale jednou ze základních podmínek k tomu, aby se tak stalo a ODS se dočkala mnohem lepšího výsledku.

Schwarzenberg věří, že brněnský kongres uhladí spory uvnitř ODS. „Není prospěšné koalici, není prospěšné vládě, když se jeden z nejdůležitějších partnerů před našima očima rozpadává,“ podotkl. ODS se podle něj potřebuje stmelit, aby vláda mohla pokračovat v práci, kterou začala.

ODS v posledních měsících otřásají spory. Sedm rebelů se postavilo proti vedení strany v otázce plánovaného zvyšování daně z přidané hodnoty o procentní bod na 15 a 21 procent, což znemožnilo přehlasování senátního veta a znovuprosazení vládního stabilizačního balíčku. V důsledku toho se dostal pod tlak připravovaný státní rozpočet na příští rok, což si vynutilo jeho přepracování. Vláda krom toho předložila stabilizační balíček znovu a spojila s jeho projednáváním ve sněmovně hlasování o důvěře kabinetu. Sněmovna by se měla k projednávání balíčku vrátit v úterý.

Projev Karla Schwarzenberga na kongresu ODS (zdroj: ČT24)
Vydáno pod