Kárný senát potrestal soudkyni snížením platu na 14 měsíců

Brno – Kárný senát Nejvyššího správního soudu potrestal ostravskou soudkyni Kamilu Šrubařovou snížením platu o 30 procent. Ten bude soudkyně pobírat po dobu 14 měsíců. Soudkyně se zodpovídala ze dvou pochybení - v jednom civilním sporu prý pominula, že už vynesla rozsudek, a znovu svolala veřejné jednání. Ve druhém případě pak řešila spor, který jí nepříslušel. Vedení ostravského okresního soudu chtělo Šrubařovou odvolat, kárný senát ale nakonec zvolil mírnější trest.

V prvním případě soudkyně přiznala, že vynesení rozsudku přehlédla. „Neznám žádného jiného soudce, kterému by se tohle stalo. S chybami se setkáváme, ale chyby tohoto typu jsem u Okresního soudu v Ostravě neviděl,“ upozornil předseda ostravského soudu Roman Pokorný. Také předsedkyně kárného senátu Daniela Zemanová potvrdila, že šlo o velice jednoznačné a závažné porušení povinností soudce.

Ve druhém případě si prý Šrubařová nevšimla, že jí soudní podatelna mylně přidělila pracovněprávní spor, který nespadal do její pravomoci. Zaznamenala to až po mnoha měsících, čímž způsobila průtahy.  

Šrubařová se dnes hájila tím, že je přetížená, stejně jako většina soudců ostravského soudu. Stěžovala si také na nevhodné chování nadřízených a špatné podmínky k práci. Hovořila o takzvaném bossingu, tedy šikaně a nerovném zacházení ze strany vedení soudu, které se jí prý chce zbavit. NSS ale mezilidské vztahy na pracovišti neřešil, podle Zemanové ani případné negativní vztahy nemohou soudce ovlivnit natolik, aby vydával nezákonná rozhodnutí. Šrubařová stála před kárným senátem už loni v červnu, a to kvůli průtahům. Soud jí tehdy snížil plat o 30 procent na deset měsíců.