Policie odhalila další nelegální obchodníky se zbraněmi

Praha – Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu odhalili gang, který na severu Moravy uváděl do provozu už znehodnocené pušky a pistole. Většina zbraní mířila na polský trh. Během letošního roku jde už o několikátý případ nelegálního zbrojního trhu a podle policie u nás černý obchod se zbraněmi roste.

Zbrojařský gang tvořili podle policie tři členové, u jednoho z nich našla policie v kufrech komponenty pro úpravu a výrobu zbraní. Při domovních prohlídkách pak detektivové objevili stovky funkčních pušek a pistolí. Jeden z obviněných předělával nefunkční zbraně ve speciální dílně – šlo o automatické pušky nebo samopaly, tedy zbraně, o které je na černém trhu mimořádný zájem. „Zcela jednoznačně takovéto zbraně směřují do kriminálního prostředí,“ podotkl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Jeden samopal prodávala skupina v přepočtu za 25 tisíc korun. 

Detektivové sledovali aktivity gangu celý rok a zjistili, že většina zbraní mířila na polský trh. Pro českou stranu proto byla klíčová spolupráce s polskou národní bezpečnostní agenturou a jejími agenty. 

Z Česka podle policie proudí na východoevropský černý trh stále více zbraní. Podle odborníků jde o lukrativní byznys: „Takové riziko, kde dochází k porušení vícero zákonů, musí být vyvažováno minimálně v desítkách, spíše ve stovkách milionů korun,“ uvedl vojenský analytik Martin Koller. 

Nedávno policie rozbila mezinárodní gang ilegálních překupníků vojenského materiálu, kteří vyváželi součástky do tanků i vojenské přístroje. Zbraňové systémy prodávali čeští překupníci hlavně do Polska, odkud pak mohly pokračovat do dalších zemí. Čeští překupníci z republiky nelegálně vyváželi hlavně součástky do tanků a do bojových vozidel pěchoty, svým zahraničním zákazníkům ale dodávali také třeba laserové zaměřovače nebo přístroje nočního vidění. 

Zatím z největších černých obchodů se zbraněmi v České republice se před soudem zpovídají představitelé liberecké firmy Agroplast, která měla v 90. letech prodávat zbraně na Kypr, do Koreje nebo do Íránu. Jeden z jejích manažerů byl koncem devadesátých let zadržen na letišti v Ázerbájdžánu spolu se šesti rozmontovanými stíhačkami MiG 21 za 840 tisíc dolarů, které směřovaly do Severní Koreje.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod