Stanjura: Nejdříve budeme slučovat agendy, pak teprv ministerstva

Praha – Je důležitější slučovat agendy či je rušit, ne je přemisťovat z jednoho úřadu na druhý. V pořadu Interview ČT to řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Upozornil také, že by se tím dalo ušetřit až dvanáct milionů korun ročně. Pokud by nakonec došlo i na slučování či rušení resortů, mělo by se tak stát až od příštího volebního období. Vláda je podle Stanjury schopna snížit počet ministerstev až o čtyři.

Stanjura konstatoval, že vláda v současné situaci nechce rušit či slučovat ministerstva. „V průběhu příštího roku chceme významně rušit agendy. Slučování je až druhý krok,“ připomněl. Pokud by i na toto v novém volebním období přišlo, souhlasil by například se sloučením ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí. „Umím si představit jedno ministerstvo hospodářství, to znamená průmysl, obchod a doprava v jednom resortu,“ zdůraznil.

Výměna resortů mezi koaličními stranami je nepravděpodobná

V pátek bude jmenovaná ministryní práce Ludmila Müllerová. Stanjura uvedl, že se v koalici zatím o dalších změnách ve vládě jednat nezačalo. „Předpokládám, že start jednání vyvolá pan premiér a já myslím, že to bude buď koncem tohoto, nebo začátkem příštího týdne,“ dodal. Teoreticky je podle něj dokonce možné, aby kromě personálních změn přišly na řadu výměny resortů mezi jednotlivými stranami. Tento zásah do koaliční smlouvy by ale nejdřív musel být projednán ve formátu K9 a zdá se mu proto jako nepravděpodobný.

Petr Nečas a Karolína Peake
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Do konce roku bude podle Stanjury uzavřena nová koaliční smlouva. „Pokud bude ještě docházet k výměně ministrů, tak bychom to měli stihnout do konce roku,“ podotkl. Zároveň připomněl, že výměna ministrů se může týkat každého člena vlády. Jako možné to vidí především v případě ministerstva obrany. Nedokáže si ale představit, že by Alexandra Vondru v čele resortu nahradila Karolína Peake. „Ministerstvo obrany patří podle koaliční smlouvy ODS, takže si myslím, že nemá cenu si představovat někoho jiného z jiné politické strany,“ dodal.

Sto jedna poslanců pro daňový balíček znovu najdeme

Stanjura je přesvědčen, že pokud bude Senát vetovat daňový balíček, určitě koalice znovu najde sto jedna poslanců, kteří pro něj zvednou ruku. „Věřím, že ti, kteří už jednou hlasovali pro, si svůj názor podrží,“ uvedl. Sám prý nemá důvod domnívat se, že někdo do prosince změní názor. Nedokáže ale přesně odhadnout, zda nový balíček vejde v platnost k prvnímu lednu. „Stihnout se to dá, ale také nemusí,“ podotkl.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)