Vláda je zkorumpovaná a měla by odejít, tvrdil Zavadil

Praha - Pietní vzpomínky vystřídala demonstrace na Václavském náměstí. Organizovaly ji odbory a desítky občanských iniciativ z platformy „Stop vládě“. Podle odhadů policie přišlo akci podpořit jen asi deset tisíc lidí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil ale novinářům řekl, že dorazilo až 25 tisíc lidí. Ve 14 hodin byly na pódiu ukončeny projevy vůdců odborů a občanských iniciativ symbolickým zvoněním klíčů. Účastníci se přesunuli na Národní třídu, kde budou v projevech pokračovat. Na celou akci dohlížejí desítky policistů i vrtulník. Protestovalo se i v Brně, kde zaznívala podobná hesla.

Shromáždění platformy Stop vládě začalo ve 13:00 a skončilo po hodině symbolickým zvoněním klíčů a státní hymnou. Z náměstí se pak lidé vydali na Národní třídu, kde jim u Národního divadla cestu přehradili účastníci protivládního happeningu s kartony zobrazujícími členy vlády v přilbách a se štíty bývalé komunistické SNB, která před 23 lety zasahovala na stejném místě proti studentům. Happening byl součástí dnešní akce platformy, která pak na Národní třídě i definitivně skončila. Lidé se začali rozcházet kolem 15:30. Ještě předtím vyslechli projevy dalších řečníků, například spisovatelky Lenky Procházkové.

„Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi, máme právo svobodně vyjadřovat svůj názor, to k demokracii patří,“ komentoval dnešní protivládní demonstraci premiér. Ministr a místopředseda ODS Martin Kuba pak v České televizi řekl, že stojí o racionální diskusi s odbory, ale odboroví předáci podle něj eskalují situaci a vyhánějí lidi do ulic.

Na Václavském náměstí se krome odborářů sešlo i hnutí Skutečná demokracie

Kromě akce odborů a iniciativ sdružených v platformě Stop vládě se na Václavském náměstí souběžně konalo shromáždění hnutí Skutečná demokracie (SKDE), jejímž členem je kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert. Policie proto odkláněla dopravu z magistrály na Vinohradskou ulici. Kolem 15:30 pak policisté, poté co přítomní odmítli prostor vyklidit, tyto demonstranty vytlačili na chodník a provoz na magistrále obnovili, uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Už po poledni policisté nechali odtáhnout dodávku Ponertova hnutí, auto prý narušovalo ohlášenou demonstraci odborů a iniciativ.

Pražská protivládní demonstrace odborů a občanských iniciativ
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Daněk řekl, že policie zajistila čtyři lidi z této skupiny pro neuposlechnutí výzvy. Dalšího člověka dnes zadržela kvůli podezření z poškození cizí věci a výtržnictví, podle Daňka poškodil auto. Magistrátní úředník během demonstrací neúspěšně požádal účastníky akce SKDE, aby ztlumili megafony a nerušili svými projevy řečníky ohlášené demonstrace odborů. Řečníci obou táborů se celou dobu vzájemně „překřikovali“.

Řečníci demonstrace odborů a iniciativ se hned v úvodu shromáždění pustili do kritiky kabinetu, podle Zavadila si tato vláda nezaslouží, „aby nám, lidu, vládla“ a ministři jsou zkorumpovaní. Čas na generální stávku však podle něj nenastal, protože lidé se stále bojí. Zavadil ale doufá v to, že „národ se trochu víc probudí“. 

„My nevyděláváme tolik, kolik vy kradete,“ znělo na účet vlády

Odboráři mají české vlajky i odborové prapory svazu KOVO, na pódiu je nápis Stop vládě. Odpor k současnému kabinetu vyjadřují i transparenty shromážděných: „Nevidíme světlo na konci vašich tunelů“, „Chceme vládu pro lidi, ne vládu nadlidí“, „Stop církevním restitucím“, „Stop vládě korupčních asociálních slizounů.“

Ještě před začátkem akce dorazili na Václavské náměstí také účastníci „Pochodu Práce a Solidarity“, který pořádala pražská KSČM a Společenství práce a solidarity (SPaS). Vyrazil po 11:00 od Hlávkovy koleje v Praze 2. Někteří účastníci tohoto pochodu přišli s rudými vlajkami bývalého Sovětského svazu, kde je srp a kladivo.

Demonstrace na Václavské náměstí je největší akcí, která se dnes, v den výročí studentských protestů v roce 1939 a 1989, konala. Organizátoři akce se nechystali na tuto demonstraci zajišťovat přepravu lidí, jako tomu bylo u poslední rozsáhlé akce 21. dubna. Tehdy proti vládním reformám protestovalo zhruba 100 tisíc lidí.

Na politické problémy upozornily i masky v průvodu „Sametové posvícení“

Satirickými maskami a ironickými hesly poukázal dnes odpoledne na různé společenské a politické problémy průvod v Praze pod názvem Sametové posvícení. Průvodu historickým centrem metropole vévodila alegorická dojná kráva jménem Česká republika, na které seděl kníže Potěmkin a volal na přihlížející, aby si také přišli „podojit republiku“. Podle zástupců pořádající Iniciativy FÓR_UM se akce zúčastnilo přes dvě stovky lidí, na její trase přihlížely davy Pražanů i turistů. 

Průvod vyšel z piazzety Nové scény přes most Legií na Kampu, pokračoval přes Karlův most na Smetanovo nábřeží, a pak se opět přes most Legií vrátil na Kampu. Každá ze zúčastněných iniciativ prostřednictvím masek, kostýmů, pamfletů či hudby ztvárnila téma, které je pro ni aktuální, dotýká se její práce či ji přímo symbolizuje. V čele průvodu šli švýcarští hudebníci dirigovaní výtvarníkem Wernerem Kernem v masce smrtky, který pomáhal pražským organizátorům s výrobou masek. Dále v popředí vykračovali čtyři šašci se symboly KSČM, ČSSD, ODS a TOP 09, které si na vodítku vedly postavy znázorňující kmotry.

Barevný a hlučný průvod tvořili představitelé občanských iniciativ Auto*Mat, Arnika, Vyšší Hrádek, Živé město, Nadace VIA, Inventura demokracie, Pražské fórum, Protihluková iniciativa a dalších.

Demonstruje se i v Ostravě

V Ostravě na Masarykově náměstí právě začíná demonstrace proti vládě a poměrům ve společnosti. Organizují ji odborové organizace a občanské iniciativy Moravskoslezského kraje. Před hodinou zde taky proběhl koncert na památku Karla Kryla.

V Brně protestovala krajní pravice, sešlo se asi 150 lidí

Centrem Brna dnes prošel průvod asi 150 příznivců krajní pravice. Skandovali hesla proti vládě i kapitalismu, volali po „skutečné demokracii“. Policie podle mluvčí Petry Vedrové nezaznamenala žádné protiprávní jednání. Policisté akci monitorovali zpovzdálí, těžkooděnci do ulic nevyšli. Odpoledne se uskutečnil také protest proti vládě na Malinovského náměstí, kam přišlo až 500 lidí. 

Pořadatelé z Dělnické mládeže akci svolali jako Den národní jednoty. Pozvánky se objevily také na webu Odpor.info a stránkách Dělnické strany sociální spravedlnosti, jež navazuje na extremistickou Dělnickou stranu, rozpuštěnou Nejvyšším správním soudem. Začátek shromáždění se odehrál právě před budovou soudu. 

Organizátoři akce tvrdí, že vláda postupuje proti svým odpůrcům represivním způsobem. Jsou prý označováni za extremisty a protistátní živly, případně rovnou „hnijí v demokratických kriminálech za zpěv písniček, výrobu nálepek a další absurdity“. Odpůrci krajní pravice na dnešek nesvolali žádnou organizovanou protiakci. „Nepřejeme si dodávat váhu a pozornost tomuto zjevnému zneužití významného národního svátku,“ uvedla v tiskovém prohlášení iniciativa V Brně neonacisty nechceme, která loni 1. května zorganizovala blokádu Cejlu.

Desítky anarchistů na Pankráci hlukem podpořili Smetanu

Několik desítek anarchistů přišlo dnes večer před věznici v Praze na Pankráci na hlučnou demonstraci Tykadlový randál, kterou chtěli podpořit bývalého řidiče olomoucké MHD Romana Smetanu, přezdívaného „tykadlový řidič“. Odpalovali petardy, pískali na píšťalky, tloukli poklicemi od hrnců, nechávali rozeznít sirénu, mávali černo-černými vlajkami a provolávali hesla. Policisté na demonstraci dohlíželi, ale nemuseli zasáhnout.

Smetana si ve vězení odpykává zbytek trestu za pomalování předvolebních plakátů politiků. Trest si má odsedět proto, že odmítl vykonat veřejně prospěšné práce, které mu společně s náhradou škody za poničení plakátů před volbami v roce 2010 soudkyně uložila. Kromě nápisů politikům přikresloval tykadla. Navíc ho policisté v těchto dnech už podruhé obvinili za to, že se vyhýbal vězení. Podle informací jeho příznivců na internetu si trest nyní odpykává ve věznici Rapotice.