Závěry K9: Nová koaliční smlouva do Vánoc, nový ministr dopravy zatím není

Praha - Strana LIDEM Karolíny Peake na dnešním dopoledním jednání vybrala několik jmen, která chce předložit premiéru Petru Nečasovi jako možné kandidáty na ministra dopravy. Na poledním jednání K9 však vládní činitelé obsazení resortu neřešili, a špičky koalice se tak pouze shodly na tom, že do konce kalendářního roku aktualizují koaliční smlouvu, která vytýčí jízdní řád pro zbytek volebního období.

„V nejbližší době proběhne bilaterální jednání mezi panem premiérem a zástupci strany LIDEM, na kterém budeme obsazení ministerstva dopravy a řešení našeho nešťastného mediálního konfliktu projednávat,“ uvedla po jednání K9 Karolína Peake s tím, že považuje za žádoucí, aby byla otázka vyřešena do počátku prosince, kdy v čele resortu končí stávající ministr Pavel Dobeš (LIDEM).

Původního nominanta liberálních demokratů Roberta Vacka Petr Nečas minulý týden s kritikou odmítl. LIDEM v tuto chvíli chtějí Nečasovi nabídnout nového kandidáta, na dnešním dopoledním zasedání vybrali blíže nespecifikovaný počet stranických i nadstranických kandidátů. Podle včerejšího vyjádření místopředsedy strany Jiřího Rusnoka se bude jednat o nestraníka, který se „v dopravní oblasti pohybuje dlouhodobě a problematiku zná“.

Ve hře je ovšem i varianta, že by tzv. silový resort dopravy obsadila ODS. Část strany argumentuje tím, že je ho potřeba stabilizovat. Podle ODS resort nefunguje a nemá koncepci, z čehož jsou nervózní zejména stavaři. Širší rošádu nevyloučila ani Peake. „Nevylučuji žádná řešení, která nám pan premiér navrhne, dnes na K9 jsme o ničem podobném nemluvili,“ řekla pouze.

Strany vytvoří novou koaliční smlouvu

Hlavním tématem dnešního sezení devíti nejvlivnějších vládních politiků tak byla hlavně debata o úpravě vládních priorit; kabinet chce revizí svého programového prohlášení vyjasnit, které cíle hodlá sledovat v následujících osmnácti měsících, jež mu zbývají do konce volebního období.

„Domluvili jsme se, že do Vánoc podepíšeme staronovu koaliční smlouvu,“ uvedl po jednání šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura. „Měla by obsahovat to, co chceme stihnout do termínu řádných voleb. Neočekávejme žádné nové převratné věci, spíše akcenty.“

V nejbližších dnech vytvoří tři koaliční strany pracovní skupinu, která připraví podklad pro jednání K9. Svá témata se chystají do nového programového prohlášení promítnout všechny subjekty.

Co strany požadují do programových dokumentů:

  • ODS chce razantně snížit byrokracii a zrušit některé agendy (šetřit na fungování státu, rušit ministerstva). Za cíl si klade větší podporu podnikání a stimulaci ekonomického růstu.
  • TOP 09 chce do smlouvy zanést konkrétní body pro růst ekonomiky. Více podporovat hodlá mladé rodiny s dětmi, a to formou zkrácených pracovních úvazků i snažší cestou k bydlení.
  • LIDEM si kladou za cíl pokračovat v protikorupčních opatřeních a přijmout zákon o financování politických stran, zákon o státním zastupitelství a zákon o úřednících.

Rošáda se zatím nekoná

K9 ovšem dnes překvapivě neodpověděla na otázku širších změn v české vládě, o nichž se spekuluje již několik dní.

Ministerstvo kultury: Podle informací České televize je jedním z adeptů na odchod z kabinetu ministryně kultury Alena Hanáková; podle odborníků se Hanáková ve funkci ocitla „omylem“, díky stranickým dohodám. Shodují se, že Hanáková patří mezi nejhorší české ministry kultury. Strana ale zatím žádné oficiální informace nedostala. „Karla Schwarzenberga jsem se ptal několikrát, pan premiér o ničem takovém neinformoval. Pakliže by to udělal, jsme připraveni o tom diskutovat,“ řekl Gazdík.

Názory odborníků na Alenu Hanákovou

+ Klady se podle odborníků hledají těžko, přesto filmový a hudební kritik Jan Rejžek ocenil zamítnutí žádosti časopisu Ateliér o vyšší podporu - ministerstvo i přes určitou nátlakovou akci odmítlo udělit více peněz s tím, že význam časopisu tomu neodpovídá. Peníze pak dostal jiný projekt, který si je prý zasloužil více - podle Rejžka příklad, jak by mělo ministerstvo při udělování grantů postupovat.

- Do záporného hodnocení bývá řazena zejména neinformovanost v oboru a nejasný způsob komunikace, kauza kolem odvolání ředitele Národního divadla, žádná vize ohledně Národní galerie, nulové renomé u lidí z branže.

Ministerstvo obrany: Další teoretickou možností je změna na postu ministra obrany. „Diskuse mezi ministrem Vondrou a panem premiérem proběhla, v téhle chvíli ji nechci komentovat,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Pokud by se premiér Nečas chtěl zbavit ministra Vondry, rozhodně by dokázal takový krok zdůvodnit. Po Vondrově odchodu volá od kauzy ProMoPro opozice, v senátních volbách se nedostal ani do druhého kola a pád zažil i uvnitř strany - křeslo místopředsedy ODS raději ani neobhajoval. Premiér však „svého“ ministra obrany až dosud ubránil. Nyní, když kongres Nečase potvrdil v čele strany a jeho síla stoupla, může svého nejbližšího spojence ve vládě bránit s o to větší razancí. Pomoci by mu mohlo i to, že v rámci resortu má Vondra spíše dobré renomé.

Názory odborníků na Alexandra Vondru

+ Odborníci kladně hodnotí zejména vypracování Bílé knihy obrany, která má v armádě vytvořit stabilní prostředí, zlepšení komunikace mezi vnitřními organizacemi, prosazení zákona, který ruší povinnost nakupovat vojenskou techniku ze zahraničí přes prostředníka, což by mohlo omezit korupci a snížit ceny tendrů, seškrtání řady podezřelých zakázek, které na ministerstvu již běžely, efektivní využívání omezeného rozpočtu a vznik střediska, které se má zabývat tím, co s armádou v tzv. postafghánském období - po návratu jednotek ze zahraničních misí.

- Vyčítáno mu je například nevypovězení smlouvy na pronájem letounů CASA, ačkoli prý právní důvody pro vypovězení už dávno nastaly, nadbytek úřednického aparátu, malou soustředěnost Česka na zahraniční mise, zbavování se vševojskových sil - spoléhání jen na NATO nebo odmítnutí opustit letiště v Přerově, ačkoli to by mohlo ušetřit miliardu ročně.