Vondra vyznamenal vojáky, kteří se vrátili z Afghánistánu

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra a náčelník generálního štábu Petr Pavel vyznamenali na pražském Vítkově 54 vojáků, kteří se vrátili z mise v Afghánistánu. Čtvrtá jednotka poradního a výcvikového týmu působila v provincii Wardak od dubna do začátku listopadu. Jejich hlavním úkolem byl trénink pěší jednotky Afghánské národní armády. Také se aktivně účastnili dvou set bojových operací.

Podle slov velitele 4. jednotky OMLT Martina Botíka se bezpečnostní situace v Afghánistánu příliš nezměnila. Jsou prý provincie, kde je situace klidnější, někde je zase klidu méně. „Konkrétně Wardak byla nebezpečnější provincie, ale zaregistrovali jsme, že i tam se to pomalu začalo zlepšovat, dokonce se tam vrátily i některé firmy,“ dodal velitel. Botík vysvětlil, že výcvik vojáků zde probíhá za normálního běžného života, za bojových operací.

„Největší přínos výcviku jsme viděli v tom, že jsme měli možnost vojáky cvičit právě při těch bojových operacích. To pro ně bylo k nezaplacení. Civilní Afghánci si dost pamatovali Čechy, byli jsme pro ně takové oživení,“ vyjádřil se Botík. V současné době vystřídala 4. jednotku poradního a výcvikového týmu jednotka 5. mentorovacího týmu.

„Ti dostali docela těžký úkol. V současné době dochází ke koncentraci těchto afghánských jednotek na větších základnách a dochází k postupnému předávání jejich zodpovědnosti. Ten nejbližší úkol je zkoncentrovat ty rozdrobené afghánské jednotky na větších základnách. To tak, aby mohli provádět operace ve větším měřítku, než tomu bylo doposud,“ podotkl velitel 4. jednotky OMLT Botík.

Rozhovor s Martinem Botíkem (zdroj: ČT24)