Chyby při nákupu autolékárniček vynesly Pláškovi podmínku

Kroměříž - Okresní soud v Kroměříži opětovně uložil bývalému veliteli Základny zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem Jiřímu Pláškovi rok vězení s dvouletým podmíněným odkladem za pochybení při nákupu autolékárniček pro armádu. Podmínku už vynesl v dubnu, po Pláškově odvolání ale musel řešit věc znovu. Velitel měl potvrdit převzetí celé objednávky, autolékárničky a defibrilátory byly ale dodány se zpožděním. Stát pak přišel o smluvní pokutu za prodlení 362 001 Kč.

Plášek připustil porušení armádních předpisů, trestný čin prý ale nespáchal. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozilo šest měsíců až tři roky vězení, peněžitý trest i zákaz činnosti. Plášek tvrdil, že kdyby upozornil na nedostatky, zakázka by byla zrušena, do konce roku by se už nestihlo vypsat nové výběrové řízení a armáda by o vybavení přišla. Ministerstvo obrany vypsalo zakázku za 15 milionů Kč.

Její součástí byly i lékárničky, jimiž měla být auta vybavena podle nových předpisů platných od 1. ledna 2011. Materiál měl do 30. listopadu 2010 převzít na bystřické základně její velitel. Z celkem více než sta položek bylo dodáno vše až na lékárničky a defibrilátory. Nedodané zboží za 9,8 milionu Kč však tvořilo dvě třetiny hodnoty zakázky. Celkem 5,5 tisíce lékárniček do osobních aut, 3 tisíce lékárniček do nákladních vozů a 30 defibrilátorů firma nepřivezla najednou, ale postupně. Poslední dodala loni 17. ledna 48 dnů po termínu. 

Lékárničky byly určeny pro vojenská auta
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Podle obžaloby ale Plášek přesto podepsal předávací protokol a zahájil fiktivní reklamační řízení, čímž pozdější dodávku umožnil. Pražská firma Cheirón, jež byla dodavatelem zakázky, během trestního řízení smluvní pokutu uhradila. Podle Pláška tak nevznikla žádná škoda. Trestní oznámení ve věci podala loni v červnu inspekce ministra obrany, která od ledna 2011 vyšetřuje zadávání dalších zakázek na bystřické základně. Plášek stál v jejím čele od roku 1994, zproštěn funkce byl loni v lednu.