Přístroj, který vozíčkářům umožní chodit, vyzkoušeli v Kladrubech

Kladruby - Pacienti rehabilitačního ústavu Kladruby na Benešovsku vyzkoušeli dnes poprvé přístroj, který lidem upoutaným po úrazu na invalidní vozík umožní vstát a chodit. Zařízení původně určené pro vojenské účely má sloužit k rehabilitaci pacientů s poraněním míchy. „Je to premiérové předvedení této zdravotnické pomůcky v České republice. Zatím jsou v Evropě v rehabilitačních ústavech pouze tři takové výrobky,“ uvedl ředitel ústavu Josef Hendrych.

Bionické obleky měly původně sloužit k vojenským účelům, aby voják mohl nést těžší náklady a mohl se přesouvat na větší vzdálenosti. „Dnes slouží pacientům. Zpráva o tom, že v robotickém exoskeletu je možné ujít maraton, obletěla nedávno svět,“ uvedl Radim Celecký.

Ústav má o pořízení takzvaného robotického exoskeletu velký zájem, za jakou cenu ho získá, o tom se stále ještě jedná, pacienti v Kladrubech by ho ale mohli začít pravidelně používat už příští rok. Přístroj má zahraničního výrobce, cena prvních modelů se pohybuje kolem 1,5 milionu korun. „My se to k nám pokoušíme dostat už dva roky. Ale teprve teď se začíná budovat obchodní a servisní síť,“ uvedl Hendrych. Díky bionickému obleku se podle něj pacientům zpevňuje celé tělo. „Je přirozené, když člověk chodí po dvou, ne když celý den sedí,“ řekl Hendrych. Figuranti z řad pacientů kladrubského ústavu dnes přístroj vyzkoušeli jako vůbec první v České republice.

Rehabilitační ústav Kladruby poskytuje komplexní rehabilitační péči klientům s těžkým poškozením pohybového a nervového ústrojí, zejména po úrazech a operacích. Jeho kapacita je 250 míst.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)