Preventivní vyšetření na rakovinu si můžete koupit k Vánocům

Brno - Jako jediný v republice nabízí brněnský Masarykův onkologický ústav preventivní onkologická vyšetření. O hrazenou prohlídku je stále větší zájem, ústav proto od ledna otevírá další ambulanci. Lidé mohou také koupit poukaz na vyšetření jako dárek pro své blízké, nejvíce se jich prodá právě na Vánoce.

Masarykův onkologický ústav ročně preventivně vyšetří dva tisíce lidí a u jednoho procenta z nich rakovinu skutečně objeví. Nejčastěji je to rakovina prostaty. Díky včasnému záchytu se ji ale daří vyléčit. „Je o to velký zájem a překvapuje mě, že ostatní komplexní onkologická centra v republice něco podobného nedělají,“ přiznává ředitel Masarykova onkologického ústavu Jiří Vorlíček. Právě brněnský ústav sídlící na Žlutém kopci jako jediný v republice nabízí preventivní onkologické prohlídky. Rostoucí zájem donutil brněnské onkology rozšířit tento projekt.

Prohlídku pojišťovny nehradí, zájemci ale platí jenom základní náklady na jednotlivá vyšetření. Do konce letošního roku to je 4 400 korun, od ledna se zdraží na 5 000, zato se ale rozšíří o vyšetření krve na další dva druhy nemoci – hematologickou malignitu a rakovinu zažívacího traktu. „Člověk má zodpovědnost za své zdraví. Zvláště střední generace, které se daří dobře, se chce dožít co nejvyššího věku a přeje si být zdravá,“ popisuje zájemce o prohlídku Vorlíček.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Komplexní vyšetření můžou zájemci koupit také svým blízkým – Masarykův onkologický ústav nabízí dárkové poukázky. Nejvíce se jich každoročně prodá před Vánoci. K prevenci už se připojilo i několik firem, které prohlídky platí svým zaměstnancům.

Díky tomu, že prohlídka dokáže odhalit i začínající rakovinné bujení v době, kdy ještě člověk nepociťuje žádné příznaky, je léčba účinnější a levnější. Třeba na rakovinu tlustého střeva v raném stadiu stačí operace, která stojí kolem dvaceti tisíc korun, zatímco léčba pokročilého onemocnění vyjde až na milion ročně. Odborníci stále nabádají, že největším rizikem pro vznik nádorového onemocnění je kouření a nevhodná strava.

Víte, že…

  • tabák se podílí na vzniku všech nádorových onemocnění nejméně ve třiceti procentech případů?
  • rakovina plic je nemoc, ke které kouření přispívá jednoznačným vlivem, a to až v 95 procentech případů?
  • v ČR zemře na následky kouření každý týden asi pět set lidí?
  • kouření způsobuje až čtyřicet procent rakoviny ledvin a močového měchýře?
  • lehké cigarety jsou stejně, ne-li ještě více škodlivé než ostatní cigarety?

Zdroj: Centrum komunikace s veřejností Masarykova onkologického ústavu

Vydáno pod