ODS se chce polepšit a jede jednat do Plzně

Praha - Měsíc po svém 23. kongresu přichází ODS s plánem, jak znovu získat důvěru voličů a zastavit odliv členů. Dnes proto občanští demokraté míří do Plzeňského kraje na velké výjezdní zasedání, jaká strana pořádala v době, kdy ji ještě vedl Václav Klaus. Ostrá kritika směrem k vedení strany zněla téměř celým listopadovým kongresem ODS.

Krajští zástupci si na kongresu stěžovali, že s nimi vedení nekomunikuje, a volali po návratu k výjezdům do krajů. Jednání širšího vedení strany se proto dnes uskuteční v Plzni. Naposledy takto hromadně ODS vyjížděla do regionů za bývalého předsedy Václava Klause. „Pamatuji si to za Klause, dělal jsem mu mluvčího. Pak došlo ke změně, nevím, jestli cílené, nebo zvykové,“ vzpomíná místopředseda strany Tomáš Chalupa.

Jaké výroky padly na kongresu ODS:

„ODS je pacient na JIP, který potřebuje expandéry a transfúzi krve - nové myšlenky a nové lidi,“ diagnostikoval stranu pražský primátor Bohuslav Svoboda.

„Stranický systém je v krizi,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

„ODS kdysi bývala dobrou značkou - a dnes se naši kandidáti stydí za modrého ptáka,“ uvedl senátor Jaroslav Kubera.

Obavy, že ODS je v ohrožení, byly podloženy výrazným poklesem preferencí. Letos v září spadla strana na pouhých dvanáct procent. V posledních měsících nicméně začala opět posilovat. ODS chce výjezdy do krajů dále zastavit odchod členů strany - od roku 2009 ji opustilo již sedm tisíc lidí.

Jednou týdně navíc vedení strany plánuje mluvit s regiony pomocí videokonferencí, neboť poslanci údajně ztrácí pobytem ve sněmovně kontakt s realitou. První místopředseda Martin Kuba to přiznává: „Sněmovna je zvláštní prostředí. Když přestane komunikovat s reálným světem kolem sebe, tak je zajato dalšími a dalšími návaly legislativy.“

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod