Premiér na mě v telefonu zvedal hlas, přiznala Peake

Praha - Novopečená ministryně obrany Karolína Peake přiznala, že telefonicky hovořila o personálních změnách provedených na ministerstvu obrany s premiérem Petrem Nečasem, který je zrovna pracovně v Bruselu. „Pan premiér byl, eufemisticky řečeno, lehce rozzloben,“ řekla Peake v Událostech, komentářích. Na otázku, zda předseda vlády v telefonu křičel, odpověděla: „Ano, pan premiér i zvedal hlas.“

Podle Peake je premiérova reakce „zcela v pořádku“. „Bylo to pro něj překvapení a já jsem samozřejmě připravená si to s ním vyříkat z očí do očí,“ dodala.

Nová ministryně obrany považuje za „plivnutí do tváře“ třiceti tisícům zaměstnanců ministerstva, pokud někdo říká, že kontinuita resortu je závislá na čtyřech lidech. Její reakci vyvolalo vyjádření prezidenta Václava Klause, který byl podle jeho slov „předsedou vlády ubezpečen, že bude zajištěna kontinuita fungování ministerstva a že tuto kontinuitu bude zajišťovat první náměstek ministra Vlastimil Picek“.

O žádné dohodě mezi Klausem a Nečasem o Pickově setrvání v úřadu prý nová ministryně obrany neví. „Nepředpokládám, že taková dohoda byla. Bylo by to vůči mně velmi nefér,“ řekla Peake.

V současné době zajišťuje chod ministerstva Pickův zástupce. O novém prvním náměstkovi ministerstva obrany je ministryně připravena jednat i s premiérem. Zatím prý nevidí jakékoliv důvody pro další personální výměny.

Vydáno pod