Alkoholu se za prohibice napila pětina Čechů

Praha - I přes částečnou prohibici se alkohlu napila více než pětina Čechů a Češek. Jen necelá třetina pravidelných pijáků se ze strachu z otravy metanolem pití vzdala. Zjistil to společný průzkum Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti a agentury SCaC. Průzkum se konal od září do listopadu a z celkem 2 134 účastníků odpovídalo na doplňující otázky ohledně alkoholu 1 660.

„Částečná prohibice neodradila od konzumace tvrdého alkoholu více než dvě třetiny jeho pravidelných uživatelů,“ uvádí zpráva. V rámci celé populace pilo tvrdý alkohol v době prohibice jednadvacet procent lidí, z nich polovina jednou týdně a častěji. Z pravidelných pijáků tvrdého alkoholu ho pilo i s rizikem otravy metanolem 68 procent. 

Podle aktuálního průzkumu pili lidé v době metanolové aféry nejčastěji ovocné destiláty typu slivovice a meruňkovice, bylo to 47 procent těch, kteří pili v posledním měsíci, 29 procent pilo likéry typu fernet a becherovka, 23,7 procenta pilo vodku a 22,7 procenta tuzemák.

Průzkum zjistil mimo jiné i to, že s užíváním alkoholu má problém 8,3 procenta dotázaných. V přepočtu na počet obyvatel to je přes 600 tisíc dospělých, kteří jsou v riziku závislosti a problémů kvůli pití alkoholu. „I tato sonda ukazuje, že užívání alkoholu je v ČR masový problém a že problémy, které pravidelně řešíme u nelegálních drog, jako je černý trh, kontaminace drog a drogová úmrtí, se možná s ještě větší intenzitou vyskytují u alkoholu,“ shrnul výsledky průzkumu národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Otravy na Příbramsku zřejmě souvisí s případy na Moravě

Otravy metanolem na Příbramsku mají podle policie nejspíš souvislost s případy na Moravě. Příbramští kriminalisté obvinili šest lidí ve věku 24 až 72 let, jde o distributory a koncové prodejce závadného alkoholu. Potvrdila to mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

V září zemřel v pražské nemocnici osmatřicetiletý muž z Příbramska. V tomto případě ale kriminalisté nikoho neobvinili a po vyhodnocení všech informací dospěli k závěru, že otrava může mít souvislost s případy v Moravskoslezském kraji, kam spisový materiál předali. Z šestice zadržených, které policisté viní z jiných případů, by jich podle Schindlové měla být polovina souzena na Příbramsku a polovina zřejmě na Moravě.

Při metanolové aféře zemřelo 38 lidí

Metanolová aféra vypukla na začátku září. Vyžádala si 38 mrtvých a další desítky lidí měly po vypití otráveného alkoholu zdravotní problémy. Zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví 14. září, zmírnilo ho po necelých dvou týdnech, když vláda umožnila prodávat a konzumovat lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 a letos vyrobený alkohol s prokázaným původem lihu.

Před prohibicí získávali Češi tvrdý alkohol nejčastěji v supermarketech, v barech, restauracích, hospodách a v pěstitelských pálenicích. O něco méně pak ve stáncích, kioskách, na tržnicích nebo u benzinových pump. V době prohibice pocházel tvrdý alkohol většinou z domácích zásob nebo od příbuzných. Z výsledků průzkumu se dá vyvodit, že domácí zásoby tvrdého alkoholu má velká část jeho pijáků, což představuje významné riziko. Podle policie je totiž v ČR stále ještě zhruba 5 000 litrů nezajištěného metylalkoholu.