V divadle Kalich se zřítil herec do hlediště, šest zraněných

Praha - V pražském divadle Kalich v Jungmannově ulici odpoledne spadl jeden z herců do hlediště a kromě něj bylo zraněno pět diváků, včetně šestiletého dítěte. Oznámily to pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová a mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Podle mluvčího divadla Jaroslava Panenky se utrhlo lano s hercem Janem Křížem při představení hry Robin Hood.

Událost se podle Kropáčové odehrála kolem 17:00. Policisté prošetřují, za jakých okolností se nehoda stala, uvedla mluvčí. Podle Panenky si policie odvezla lano na expertizu. Technologie měla podle mluvčího bezpečnostní prověření a fungovala již při 200 reprízách muzikálu. „Zřejmě jde o skrytou vadu materiálu, což teprve potvrdí expertiza,“ uvedl Panenka.

Herec i diváci byli odvezeni do nemocnice. Podle Ernestové záchranka odvezla dva muže a dvě ženy - měli lehká a středně vážná zranění. Ocelový hák na laně, které se s hercem přetrhlo, také podle mluvčí zranil na hlavě šestileté dítě. Záchranáři ho ošetřili a chtěli předat do nemocnice, babička si ho ale odvedla. Záchranka apelovala na rodinu dítěte, aby se s ním dostavila k vyšetření.

„Chtěla bych apelovat na babičku, která navštívila představení se svým šestiletým vnukem, jehož ocelový hák zranil na hlavě. Přestože jsme jí nabízeli naše služby, avizovali jsme už nemocnici, která byla připravena přijmout dětského pacienta, utekla doslova se svým vnukem pryč. Je to velmi nebezpečný jev, protože úraz na hlavě u malého dítěte může mít nedozírné následky,“ uvedla Jiřina Ernestová, mluvčí pražské záchranné služby.

Kříže a jednu divačku podle Panenky po vyšetření propustili lékaři z nemocnice kolem 21:00. Vyšetření podle něj neodhalila závažnější poranění. „Lano bylo umístěno nad uličkou, takže diváci utrpěli spíše leknutí a šok,“ dodal. Divadlo podle Panenky funguje, odehrálo se i večerní představení. V hlavní roli vystoupil Tomáš Savka, který Kříže alternuje. Efekt s lanem však diváci zatím neuvidí. Divadlo Kalich nabídne všem divákům odpoledního představení kompenzaci, uvedl Panenka.

Reportáž Markéty Černé (zdroj: ČT24)
Vydáno pod