TOP 09 předběhla v preferencích ODS

Praha - Preference ODS se propadají čím dál více, naopak TOP 09 posiluje. Pokud by se teď konaly volby, občanští demokraté by skončili až třetí, za ČSSD a TOP 09, přičemž rozdíl mezi ODS a čtvrtými komunisty činí jen 0,3 procenta. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM.

ČSSD podle průzkumu preferuje 28,2 procenta dotázaných, následuje TOP 09 se 14,2 procenta preferencí a ODS s 11,6 procenta. Čtvrtí komunisté získali 11,3 procenta preferencí. Do sněmovny by se dostali i Zemanovci, které by volilo 5,2 procenta lidí, naopak lidovci podle průzkumu na potřebnou pětiprocentní hranici nedosáhli. 

Soubor dotázaných ale zahrnuje i nerozhodnuté lidi a ty, kteří preferovanou stranu nemají, nejsou ji ochotni jmenovat nebo vůbec nepůjdou volit. Podíly preferencí jsou proto nižší, než by odpovídalo skutečnému volebnímu výsledku. Navíc je nutné brát v potaz statistickou chybu, která je plus minus dva procentní body u menších stran a kolem tří procent u větších stran.

Honzejk: TOP 09 nepřebírá kormidlo pravice

Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka jde v případě „přeskočení“ ODS spíše o výkyv. „Rozhodně to neznamená, že by docházelo k obratu a že by TOP 09 definitivně přebírala roli hegemona české pravice,“ myslí si komentátor. TOP 09 v nárůstu preferencí pomohly nedávné prezidentské volby, kdy jejího kandidáta Karla Schwarzenberga volili i lidé, kteří s TOP 09 jinak nesympatizují, a jde tedy o jakousi setrvačnost, domnívá se Honzejk. 

V podobném duchu se vyjádřil i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „To, co je zásadní, je volební výsledek. A do voleb je daleko,“ uvedl.

image_440460
Zdroj: ČT24/STEM

Pokud se výsledky průzkumu přepočítají na mandáty, sociální demokraté by obsadili 83 sněmovních křesel. TOP 09 by měla ve sněmovně 42 poslanců, ODS 35, komunisté 33 a Zemanovci sedm.

Vláda je v poločase

Honzejk ale poukazuje na to, že vláda je zhruba uprostřed volebního období - a v tento čas není pokles preferencí na samé dno výjimkou, protože má za sebou jak nepopulární opatření, tak třeba i nějaké skandály. „Nízké preference jsou logické, ale ODS nedělá nic proti tomu, aby se tomuto trendu ubránila a vytáhla sama sebe z hluboké bryndy tak, aby byla ve volbách za rok a půl relevantní alternativou pro ČSSD,“ podotkl Honzejk. Z toho, že by se Zemanovci dostali do sněmovny, nevyvozuje Honzejk „dalekosáhlé důsledky“ - STEM podle něj tradičně přeje levicovým stranám. 

STEM provedl průzkum ve dnech 4. až 11. února a zúčastnila se ho tisícovka lidí starší 18 let. 59 procent oslovených uvedlo, že by k volbám přišlo, 15 procent tvrdí opak a 26 procent ještě neví. 

Rozhovor s Petrem Honzejkem (zdroj: ČT24)