VV žalují vládu kvůli sázení a prohrám na automatech

Praha - Věci veřejné podaly trestní oznámení na vládu kvůli videoloterijním terminálům. Jak uvedl Vít Bárta, strana napadla výši hodinových sázek a maximální možné prohry, které jsou podle VV výrazně vyšší, než povoluje zákon. Bárta prohlásil, že ministr financí Miroslav Kalousek o tom ví, ale tuto skutečnost toleruje a vláda mu to prý trpí. I přes připomínky ombudsmana podle Bárty vláda nakonec rozhodla o tom, že ministerstvo financí nemusí omezovat výše sázek a proher. Ministerstvo financí ale důvody VV odmítá, odvolávají se prý na jiné normy, než které pro videoloterijní terminály skutečně platí.

Zákon povoluje podle Bárty maximální sázku 50 korun a nejvyšší hodinovou prohru 10 tisíc korun. Vláda přesto toleruje u videoloterijních terminálů sázku až tisíc korun a prohru 252 tisíc. „Je jasné, že vysoké sázky a prohry způsobují exekuce a množství životních tragédií,“ řekl dnes Bárta. Ústavní soud navíc v roce 2011 konstatoval, že mezi výherními automaty a vidoeloterijními terminály je vizuální podobnost a účelová shoda, tudíž neexistuje důvod k rozdílným podmínkám pro provozování těchto zařízení.

Poslanec VV Josef Novotný doplnil, že na nezákonný stav upozorňují vedle veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského i desítky právníků Ústavního soudu. „Vláda se dopouští trestních činů, my je zde dokladujeme a doufejme, (…) že se bude alespoň dodržovat zákon, který stanoví limity a mantinely pro sázkové hry,“ dodal Novotný.

Brífink VV o trestním oznámení na vládu kvůli loteriím (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kroutí hlavou: Proti hazardu postupujeme razantně

Ředitel státního dozoru na sázkovými hrami a loteriemi ministerstva financí Jan Řehola veškerou kritiku ze strany VV „důrazně odmítl“. Ministerstvo se podle jeho slov řídí platnými zákony. Výherní limity, které jsou podle VV porušovány, platí podle Řeholy pouze pro kategorie výherních hracích přístrojů a interaktivní videoloterijní terminály jsou povolovány podle jiné normy, než kterou aplikují ve své žalobě VV. „Ministerstvo financí připravilo nový návrh zákona o provozování sázkových výher, ve kterém platí jednotná pravidla pro všechny druhy sázkových her a jejich odlišnost je pouze v závislosti na tom, ve kterém prostředí jsou provozovány,“ dodal k plánům resortu Řehola. Návrh už schválila vláda.

Mluvčí MF Ondřej Jakob: „Ministerstvo financí vystupuje proti hazardu razantně. Od loňského roku je řádně zdaněn, obce jej mohou na svém území plně regulovat a v posledním období bylo zrušeno téměř 30 tisíc povolení k výherním přístrojům.“

Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění má ale zato, že resort proti hazardu nic nedělá. Připravovaný zákon navíc považuje za velmi špatný: „Historie zákona, který připravuje ministerstvo financí, je poněkud komická (…) Naposledy jim to odmítla Evropská komise. Nicméně ministerstvo financí dnes například podle veřejného ochránce práv zákon porušuje, kde může. Když bude mít nový zákon, může ho porušovat stejně tak.“

Navrhovaná norma podle aktivisty oproti dnešku stanovené limity hazardu výrazně zvyšuje a nijak ho nereguluje, například že by zakazoval hazard vedle škol nebo v sociálně vyloučených oblastech. „Dále by udržoval Českou republiku v dnešním stavu, kdy máme největší počet hazardních přístrojů na obyvatele na celém světě,“ zmínil Hollan ve Studiu ČT24.

Matěj Hollan ze sdružení Brnění o přístupu ministerstva financí k hazardu (zdroj: ČT24)