Výtržník, rozhodla policie o muži, který střelil po Klausovi

Praha - Policie ukončila vyšetřování Pavla Vondrouše, který loni na podzim několikrát vystřelil na prezidenta Václava Klause z kuličkové pistole. Podle zjištění České televize navrhují policisté obžalovat muže z výtržnictví. Spis teď putuje na liberecké okresní státní zastupitelství. Jestli se kauza dostane až k soudu, by měl žalobce rozhodnout během čtrnácti dnů.

„Vyšetřování bylo ukončeno s tím, že se měl šestadvacetiletý muž dopustit trestného činu výtržnictví a v případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až dvouletý trest odnětí svobody,“ informovala mluvčí policie Libereckého kraje Vlasta Suchánková.

K incidentu došlo loni 28. září při otevírání mostu v Chrastavě na Liberecku. Pavel Vondrouš se nepozorován ochrankou dostal v davu až k těsné blízkosti prezidenta a několikrát po něm vystřelil z plastové pistole. Poté odešel, aniž prezidentova ochranka zasáhla, a dokonce poskytl rozhovor novinářům. Teprve pak byl zatčen. Klaus útok později označil za pokus o atentát, Vondrouš hovořil o protestu proti systému s tím, že hlavu státu zranit nechtěl.

Pavel Vondrouš:

„Člověk, který vytuneluje bůh ví kolik milionů, je omilostněn a člověk, který vystřelí 7 kuliček a ani nikoho nechce zranit a nikoho nezranil, tak dostane dva roky. To by bylo vskutku absurdní.“

„Tento systém zcela selhává a na to je nutno důrazně upozornit,“ řekl. Daně podle něj platí hlavně pracující a jako protislužbu dostávají stále horší veřejnou správu a omezenější sociální služby. „Nečinnost je v této situaci zločinem, a ne to, co jsem udělal já,“ zdůraznil střelec.

Krajský státní zástupce kvůli incidentu začal stíhat dva členy policejní ochranné služby za porušení povinnosti strážní služby. Prezident ale jejich trestní stíhání zastavil. Milost, kterou spolupodepsal premiér Petr Nečas, zdůvodnil tím, že oba muži předtím bezchybně zastávali svou práci.

Policie ukončila Vondroušovo vyšetřování (zdroj: ČT24)