SOS vesničky rozšířily služby – pomohou rodinám, zacílí na pěstouny

Praha - Sdružení SOS dětských vesniček nezůstává jen u péče o opuštěné děti, nově také nabízí pomoc rodinám v tísni a chystá se školit profesionální pěstouny. Tuto službu by mělo spustit do konce června. Rozšiřování služeb má pomoci původní rodině. V Česku fungují tři SOS vesničky. Vyrůstá v nich teď 86 dětí, stará se o ně 20 pěstounek.

„Nové programy mají pomoci původní rodině. Kdyby se s ní dostatečně pracovalo, nemuselo by z ní dítě být odebráno a nemuselo by ji opustit,“ uvedla programová ředitelka sdružení Jindra Šalátová. Podle ní někdy stačí rodičům pomoci, aby našli bydlení a práci či získali dávky. Někteří také pořádně nevědí, jak mají o své děti pečovat a vychovávat je. Pokud se jim věnuje terénní pracovník, jsou schopni se o své potomky postarat. „Není to o tom, že sociální pracovník za rodinu vše udělá, on je učí rodičovské kompetence, aby situaci zvládli sami,“ dodala.  

Ve vesničkách by dočasně mohli najít útočiště také chlapci a děvčata v krizi. Ještě do pololetí organizace zprovozní své SOS Sluníčko, tedy zařízení pro okamžitou pomoc. „Pokud se nepodaří stabilizovat rodinné prostředí do té míry, aby bylo pro dítě bezpečné, dochází k umístění dítěte na nezbytně nutnou dobu do tohoto zařízení,“ uvedla Šalátová. V zařízení bude odborný personál, který se vedle dítěte bude starat i o jeho rodinu: „Aby se situace stabilizovala a dítě se mohlo vrátit zpět.“

Pravidla pěstounské péče změnila od ledna novela o ochraně dětí. Profesionální pěstouni dostávají od státu 20 000 korun měsíčně. Odměnu mají i v době, kdy se o žádné dítě nestarají. O 4000 korun víc jim připadne, pokud pečují o postižené dítě. Podle Šalátkové zájem o pěstounskou péči výrazně vzrostl. Dosud se sdružení hlásilo každoročně 80 až 100 zájemců o práci ve vesničce, letos jich za necelé tři měsíce bylo 50.

Do pololetí chce sdružení spustit i služby pro pěstouny, kteří nejsou součástí SOS vesniček.  Poskytne jim odbornou podporu a vzdělávání. Pěstouni mají nově ze zákona nárok na 14 dní volna, doposud tomu tak nebylo. Sdružení jim proto po danou dobu zabezpečí hlídání dětí, aby si mohli odpočinout. SOS vesničky rovněž nabízí asistované setkávání dětí v pěstounské péči s jejich vlastními rodiči. Dětem, které vyrůstají v pěstounských rodinách mimo vesničku, budou nově k dispozici programy sdružení jako například program Komunity mládeže, který má za cíl připravit dospívající mladé lidi na budoucí samostatný život.

První SOS dětská vesnička se v Česku otevřela v roce 1970 v Doubí u Karlových Varů. Finance na její vybudování vynesla celostátní sbírka. Další dvě vesničky vznikly v 70. letech v brněnských Medlánkách a ve Chvalčově.