Nečas vyslyšel volání z krajů a zítra se setká s hejtmany

Praha/Jihlava - Premiér Petr Nečas (ODS) se zúčastní jednání Asociace krajů. S hejtmany se sejde zítra v Jihlavě, kam ho pozval jejich šéf a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Ten předsedu vlády dlouhodobě kritizoval za to, že v posledním roce kabinet s kraji vůbec nekomunikoval. S Nečasem chtějí hejtmani jednat hlavně o evropských dotacích.

„V tuto chvíli beru příslib účasti premiéra na jednání rady Asociace krajů jako první vstřícný krok zhruba po roce a za sebe jako předsedu Asociace krajů říkám, že jsem rád, že předseda Nečas nakonec na schůzku s hejtmany dorazí,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. „Myslím si, že je to to minimum, které se dá pro obnovení základní komunikace mezi vládou a hejtmany udělat.“

Hlavním tématem společného jednání budou evropské dotace. „Nebude to samozřejmě žádná selanka. Nám jde samozřejmě o to, aby česká republika co nejlépe čerpala evropské dotace jak na úrovni vlády, tak na úrovni regionů,“ podotkl Hašek.

Dá se předpokládat, že hlavním tématem společného jednání budou evropské dotace. Hejtmani ústy Michala Haška volají po projednání tohoto tématu s předsedou vlády dlouhodobě, včera navíc ministr financí Miroslav Kalousek zastavil proplácení evropských dotací ze sedmi regionálních programů: ROP Jihozápad, ROP Severovýchod, ROP Moravskoslezsko, OP Podnikání a inovace a Integrovaný operační program.

Důvodem je to, že audit ministerstva u programů zjistil při čerpání více chyb, než dovolují pravidla EU. Česko přitom už od loňska kvůli chybám pozastavilo čerpání evropských peněz například u ROP Severozápad a ROP Střední Čechy.

Vydáno pod