„Dámy a pánové, bojte se včas sami sebe…,“ loučila se s Battěkem Šiklová

Praha - Veřejnost se ve strašnickém krematoriu naposledy rozloučila se sociologem a bývalým politikem Rudolfem Battěkem. Někdejší disident, výrazná postava tzv. pražského jara, zemřel minulý týden, bylo mu 88 let. Obřad v téměř zaplněném Krematoriu Strašnice se nesl v duchu životní moudrosti a humoru signatáře Charty 77, který patřil k zakladatelům Klubu angažovaných nestraníků a v listopadu 1989 také k čelným představitelům Občanského fóra.

Socioložka Jiřina Šiklová se ve svém smutečním projevu odvolávala na slova zesnulého, která obsahuje jeho kniha s názvem Dámy a pánové, kterou sepsal Battěk v letech 1983 až 1985: „Dámy a pánové, bojte se včas sami sebe, abyste se později nemuseli bát následků svých činů.“ Šiklová ve své řeči připomněla i to, že Rudolf Battěk byl za komunistického režimu více než 9,5 roku zavřený. Bez povšimnutí nezůstala ani jeho politická dráha včetně členství v ČSSD. „Naštěstí byl vyloučen, podepsán je pod tím nějaký Paroubek,“ uvedla.

  • „Marně se chytáme letících pavučin a ostnatého drátu, marně se opíráme patou o hroudu,“ zarecitovala verše Jaroslava Seiferta herečka Vlasta Chramostová.

Blažek: Nebýt lidí jako Battěk, žili bychom v „komunistickém ráji“

Mezi smutečními hosty byli například vojenský historik Eduard Stehlík, bývalý ministr vnitra Jan Ruml, exministr obrany a někdejší disident Alexandr Vondra, publicista Jan Rejžek nebo spisovatel, herec a zpěvák Jan Vodňanský. Smuteční věnce zaslalo polské velvyslanectví, český PEN klub nebo Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných, jehož byl Battěk členem. 

Ze současných politiků se na smutečním obřadu objevil například ministr spravedlnosti Pavel Blažek. „Nebýt takových lidí, jako byl on, tak bychom dodnes žili v 'komunistickém ráji,'“ podotkl Blažek a dodal, že si Battěka velmi váží, přestože ho osobně neznal. 

Rozhovor s Jiřinou Šiklovou (zdroj: ČT24)

Battěk byl v listopadu 1989 čelným představitelem Občanského fóra a byl i členem ČSSD. Strana ho v červnu 1990 vyloučila, ale její ústřední výkonný výbor o tři roky později toto rozhodnutí zrušil. Do sociální demokracie se Battěk nevrátil, protože se mezitím stal členem Asociace sociálních demokratů. Tehdejší předseda ČSSD a nynější prezident Miloš Zeman tehdy změnu vysvětlil tím, že žádná demokratická strana nemá právo na vyloučení těch členů, kteří mají jiné názory. V roce 1996 Battěk neúspěšně kandidoval jako nezávislý do Senátu ve volebním obvodu v Praze 8.  

Vydáno pod