Léčebné konopí je legální, zatím však jen z dovozu

Praha - Ve zdravotnictví dnes nabývá účinnosti řada změn. Počínaje dnešním dnem je například legální užití konopí pro léčebné účely, i když to zatím bude jen konopí dovážené. Jeho pěstování začne povolovat lékový ústav českým firmám až za rok. Účinnosti nabývá také novela transplantačního zákona. Umožní, aby čeští pacienti dostali orgán od cizince, který zemřel v ČR.

Povolení léčebného konopí vítají hlavně pacienti s rakovinou, roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou či AIDS. Ulevuje jim od obtíží, které jejich onemocnění provázejí. Zdravotní pojišťovny jej ale zatím jako lék neklasifikují a hradit ho nebudou. Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek ale potvrdil, že v budoucnu se jednání o alespoň částečné úhradě ze zdravotního pojištění povedou.

Konopí budou do lékáren dodávat licencovaní výrobci a pěstitelé. Zhruba rok by se mělo dovážet ze zahraničí, pravděpodobně z Nizozemska, zájem má i Izrael. Pěstitelská firma bude prodávat jen státu a bude muset například garantovat stejný obsah účinné látky v každé várce. Až budou moci vstoupit na trh domácí pěstitelé, Státní úřad pro kontrolu léčiv bude vydávat licence pěstitelům a organizovat výběrové řízení pro nákup konopí. Zákon bude i po uvolnění konopí k léčbě trestat šíření marihuany jako drogy.

Legislativní novinky vcházejí do praxe (zdroj: ČT24)

Pro některé pracovníky se dnešním dnem počínaje zjednodušují lékařské prohlídky. Již dva týdny nemusejí lékaři žádat souhlas rodičů s léčbou dítěte.