Nejvyšší soud vrátil lázním naději v boji proti poplatkům za televize

Brno – Spor o poplatky za televize v lázeňských pokojích se vrací zpět na začátek. Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí, které dávalo za pravdu Ochrannému svazu autorskému (OSA). NS konkrétně rozhodl ve sporu, který se svazem vedly třeboňské Bertiny lázně. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

„Odvolací (vrchní) soud vyšel bez dalšího z názoru, že na pokojích lázeňských zařízení nedochází k pravidelnému léčebnému procesu, tedy ani k poskytování zdravotní péče, takže jeho rozsudek nelze považovat za správný,“ stojí v rozsudku Nejvyššího soudu.

Ochranný svaz autorský žaluje lázně po celé zemi a požaduje zaplacení desítek až stovek tisíc korun. Konkrétně po Bertiných lázních požadoval 160 tisíc. Verdikt NS tak může ovlivnit i desítky dalších sporů. Lázně odmítají žádosti OSA o autorské poplatky s odůvodněním, že poskytují zdravotní péči, a vztahuje se na ně tedy výjimka ze zákona. Právníci OSA naopak argumentují tím, že na pokojích k léčbě nedochází, a tak se na lázně výjimka ze zákona nevztahuje.

Občanské sdružení OSA zastupuje zhruba sedm tisíc hudebních autorů či jejich dědiců a nakladatelů. Vybírá peníze za veřejné produkce, mimo jiné i za reprodukovanou hudbu v hotelech nebo restauracích, z nich pak vyplácí autorům odměny.

Vydáno pod