Soud zbavil svědka v kauze CASA obžaloby ze sexuálního zneužití

Praha - Údajného zneužití nezletilé dívky se Karel Daňhel nedopustil, Obvodní soud pro Prahu 9 ho zprostil obžaloby. Bývalý armádní pilot figuruje také jako svědek v kauze letounů CASA. Podle něj s tím obvinění souviselo, je přesvědčen, že za ním stojí vojenské zpravodajství, které ho podle něj již několik let sleduje. Hlavní svědkyně už v březnu policii přiznala, že si kompromitující výpověď vymyslela. Verdikt je nepravomocný, státní zástupce se na místě odvolal. Žalobce navrhoval podmíněný trest, proti Daňhelovi podle něj svědčí pouze nepřímé důkazy.

„Takový rozsudek jsem čekal. Od začátku jsem nic neudělal, ale počkáme na pravomocné rozhodnutí soudu,“ řekl při odchodu ze soudní síně Daňhel. Soudkyně Denisa Durdíková uvedla, že nenašla důkaz, který by jej usvědčoval ze zneužití dívky. V odůvodnění rozsudku kritizovala i práci policie. Kriminalisté podle ní neprovedli první výslech dívky podle zákona. Připustila, že poškozená mohla vnímat jejich postup jako nátlak, protože u ní soudní znalec shledal „rysy řešit věc v krizových situacích ke své tíži“. „Soud nevylučuje, že skutečně mohla říci něco jinak, než jak to fakticky bylo.“ V případu podle soudkyně navíc zcela chyběl podstatný důkaz, kterým mělo být lékařské vyšetření dívky.

Podle obžaloby měl Daňhel loni v dubnu pohlavní styk s dívkou, které ještě nebylo 15 let. Dívka byla dcerou ženy, se kterou tehdy Daňhel udržoval vztah. Vše se mělo stát v jednom z pražských hotelů. Na základě dívčiny výpovědi pak policie Daňhela loni v červenci obvinila. Daňhel od počátku veškerá obvinění odmítal, později svou výpověď popřela i dívka. Uvedla, že za vším byl silný stres při policejním výslechu: „Říkala jsem ne, ale to nezapisovali a ptali se mě pořád dál a já to pak odsouhlasila.“ Před soudem dívka odmítla vypovídat, její výpověď proto přečetla soudkyně.

Daňhelova advokátka Lucie Hrdá si na postup policie už dříve stěžovala. „Nevyslýchali dívku řádně. Byla v místnosti, která nebyla naprosto vhodná pro výslech osoby mladší 14 let, která měla být obětí trestného činu pohlavního zneužití. Vyslýchali ji tři muži, nebyla tam žádná žena,“ uvedla právnička. „Původní tvrzení, že se měla stát obětí trestného činu pohlavního zneužívání, poskytla poté, co do něj byla policejním orgánem zmanipulována,“ dodala. Policie to ale odmítá. Postup vyšetřovatelů prověřovala i Generální inspekce bezpečnostních sborů, která nic podobného nezjistila.

Bývalý armádní pilot a svědek v kauze CASA Karel Daňhel
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Daňhel je svědkem v kauze letounů CASA a dává s tím obvinění do spojitosti. Jako expert na vojenskou techniku na generálním štábu zpracovával posudky k jejich nákupu. Projekt nákupu letadel podle něj od začátku provázela nestandardní rozhodnutí a tlak politiků, zejména náměstka ministra obrany Martina Bartáka, který to ovšem popírá. Údajně brzy poté, co o praktikách v resortu začal vypovídat na policii, přišel Daňhel o bezpečnostní prověrku. Podle Hrdé je kauza pohlavního zneužití rovněž výsledkem provokace vojenského zpravodajství, o kterém Daňhel tvrdí, že ho již několik let sleduje. Důkazem je údajně to, že policie se o případ začala zajímala na základě informací z tajných zdrojů, nikoliv po ohlášení poškozené nebo někoho jiného.

Soudkyně ale případ odmítla posuzovat „v širších souvislostech“, jak se o to pokoušela obhajoba v návaznosti na kauzu CASA. Soud jiné případy týkající se Daňhela prý nebral v potaz a zabýval se výhradně obžalobou ze zneužití.

Soud osvobodil klíčového svědka v kauze CASA (zdroj: ČT24)