Tropické počasí láme rekordy, ochladíme se až v pátek

Praha – Českou republiku dál sužuje tropické počasí, které ovlivňuje teplý vzduch od jihu. Teploty během dne opět vystoupaly nad 30 stupňů. Dnes padly rekordy na více než 15 stanicích. Nejvíc, 35,5 stupně, naměřili v Praze-Karlově, rekord byl překonán i v pražském Klementinu. Ve čtvrtek bude dokonce ještě tepleji než dnes. Horké počasí ukončí až studená fronta, která má přijít v noci na pátek. Na některých místech republiky je zvýšená koncentrace přízemního ozonu. Smogová situace je nyní vyhlášena v Ústeckém a Jihočeském kraji. Ozon ale bude stoupat i na ostatních místech Česka.

V průběhu dne se teploty pohybovaly od 32 do 36 stupňů, na horách kolem 28 °C. Odpoledne meteorologové odvolali smogovou situaci v Libereckém kraji, ta tak nadále platí už pouze v Ústeckém a Jihočeském kraji. V centru Prahy vedro potrhalo tramvajové koleje a na zhruba dvě hodiny přerušilo provoz tří linek, které musely být vedeny po objízdných trasách.

Ve čtvrtek bude ještě tepleji než dnes, ručička teploměru vyšplhá na 33 až 37 stupňů. Na mnoha místech bude i tropická noc, minimální teploty nespadnou pod dvacet stupňů Celsia. Horké počasí ukončí až studená fronta, která má přijít v noci na pátek. Denní maxima v Čechách nepřekročí 27 stupňů. Od západu začne přibývat oblačnost a s ní i silné bouřky. Na Moravě ale budou v pátek srážky jen výjimečně, může zde být stále až 31 stupňů. Pokud se objeví, půjde jen o bouřky z tepla v odpoledních hodinách.

V sobotu už bude hodně oblačno, na většině území se bude vyskytovat občasný déšť, přeháňky a na východě i bouřky. Oblačno místy s přeháňkami bude i v neděli, teploty se budou pohybovat od 21 do 25 stupňů Celsia. Příští týden pak spadne teplota na 16 až 21 stupňů, zároveň přijdou přeháňky a ojediněle i bouřky.

Pro zvíře může být přehřátí smrtelně nebezpečné

Vedra trápí nejen lidi, ale i zvířata. Nejdůležitější je dodržovat pitný režim a pobyt v chládku. Přehřátí totiž může být pro zvíře smrtelně nebezpečné. Například na vycházku se psy by lidé měli chodit ráno a večer – přes poledne v žádném případě. Větší dohled nad zvířaty mají v těchto dnech i ošetřovatelé v zoo.

Hygienici dál varují před koupáním v tocích, které byly zasaženy povodněmi. Nedoporučují například koupání na části Vltavské kaskády, konkrétně v nádržích Kamýk a Slapy. Podle ředitele Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Ivo Krýsy představuje hlavní nebezpečí velké množství uhynulých ryb. Problém mohou způsobit i látky, které unikly například z čistíren a jímek. „Voda ale ještě není dostatečně ohřátá na to, aby docházelo například k rozvoji sinic,“ dodal Krýsa. Aktuální informace o stavu na jednotlivých koupalištích najdou lidé na webu hygienické stanice.

Vedra překonaly rekordy z roku 2002

Na stanici v pražském Karlově byl překonán rekord z roku 2002 o 2,4 stupně. „Přibližně na 70 stanicích s řadou měření přes 30 let byl dneska překonán teplotní rekord,“ uvedl Marjan Sandev z ČHMÚ. Na zhruba 30 stanicích rtuť překročila 33 stupňů. Většina původních rekordů evidovaných k dnešnímu datu je z roku 2002, například v Plzni-Bolevci dnes naměřili 34,2 stupně, před 11 lety tu bylo o 0,7 stupně méně. Teplotu 34,2 stupně a překonání dosavadních rekordů z roku 2002 hlásí také Chotusice na Kutnohorsku nebo Nedrahovice-Rudolec na Příbramsku.

Dnes byl překonán také rekord z pražského Klementina, kde se měří od roku 1775. Meteorologové zde pro dnešní den naměřili 34,7 stupňů Celsia, čímž byl o osm desetin stupně překonán dosavadní rekord z roku 2002. V Klementinu byl překonán rekord už v úterý, kdy zde naměřili 33,7 stupně, o půl stupně víc než roku 1934. „K překonání rekordu pravděpodobně dojde i ve čtvrtek,“ upozornil Sandev.