Skládání vlády: Balvín kývl na kulturu, dorazil i Fischer

Praha - Bývalý ředitel České televize Jiří Balvín přijal nabídku Jiřího Rusnoka stát se ministrem kultury v jeho vládě. V Kramářově vile s designovaným premiérem jednal i bývalý premiér a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer; o angažmá ve vládě ale prý nešlo. Už ráno dostal nabídku na post ministra životního prostředí viceprezident svazu průmyslu Radek Špicar. Rozmyslí se do pondělí. Rusnok jednal i s bývalým tajemníkem ministra financí Karlem Štoglem. Ten svou návštěvu nekomentoval. V sérii jednání o obsazení vlády bude Rusnok pokračovat po víkendu. Kabinet chce mít sestavený do konce příštího týdne.

Balvín po odchodu z vily řekl, že by chtěl prosadit více peněz na kulturu. „Priority u ministerstva kultury jsou dané - podpora kultury, jak filmařů, tak živé hudby, tak divadel, památek,“ sdělil Balvín. „Pana Rusnoka si vážím, znám ho mnoho let, jestliže mě takový člověk osloví, tak to beru jako pomoc jemu a myslím, že to nějak zvládneme,“ dodal. 

Balvín v minulosti kromě České televize šéfoval i hudební stanici Óčko. Během předvolební kampaně radil Miloši Zemanovi s mediálním vystupováním, po Zemanově zvolení se o Balvínovi spekulovalo jako o jednom z kandidátů na kancléře. 

Dopoledne jednal Rusnok s Radkem Špicarem. „Za nabídku jsem poděkoval, protože si jí vážím. Slíbil jsem, že dám panu premiérovi vědět v pondělí ráno,“ uvedl po jednání Špicar s tím, že uvažuje o všech nabídkách, které v životě dostal, takže bude uvažovat i o této. Špicar je kromě svého působení ve Svazu průmyslu a dopravy ČR rovněž ředitelem české pobočky amerického think tanku Aspen Institute, jejíž vznik finančně podpořil miliardář Zdeněk Bakala. V minulosti pracoval jako ředitel vnějších vztahů automobilky Škoda Auto.

Bývalý tajemník ministra financí Karel Štogl po schůzce příliš sdílný nebyl. „Povídali jsme si o současné politické situaci,“ řekl s tím, že výsledkem schůzky není nic konkrétního. Štogl studoval práva, v minulosti působil rovněž jako poradce na ministerstvu obrany. V současnosti je poradcem senátora Jana Hajdy (ČSSD).

U Rusnoka byl dnes na návštěvě i ekonom Miroslav Zámečník, s pověřeným premiérem ale jednali jen o české ekonomice. Do Kramářovy vily dorazil vpodvečer Jan Fischer, podle svých slov ale Rusnok stál o Fischerovy zkušenosti ohledně sestavování vlády. Fischer vedl v letech 2009 až 2010 úřednický kabinet. „Nabídku bych zvážil a podle nějakých parametrů bych se rozhodl, tak jako jsem to dělal vždycky,“ sdělil na dotaz, jak by se zachoval v případě nabídky postu v nové vládě. Po Fischerovi zavítal k Rusnokovi šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. S Rusnokem řešili kandidáty na ekonomické ministry. Hanák pochválil nominaci Špicara, sám ve vládě být nechce.

Rozhodnutí zvažují i další

Šéfem diplomacie by se mohl stát Jan Kohout, své rozhodnutí oznámí v polovině příštího týdne. Čas na rozmyšlenou si vzal i Jaromír Schling, jemuž Rusnok nabídl místo ministra dopravy. Nabídku na pokračování dostal také ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. „Určitě se s panem Rusnokem potkám, ale co bude ve finále, to ještě nevím,“ sdělil ČT Picek, který je nyní v zahraničí. Vrací se dnes večer a s Rusnokem hovořil pouze telefonicky. Picek dodal, že by některé úkoly, které si stanovil, rád dokončil. Zatím prý ale neříká ani ano, ani ne.

V čele ministerstva zdravotnictví by mohl stanout náměstek Fakultní nemocnice Motol Martin Holcát.

Místo v Rusnokově vládě tak včetně Balvína přijali celkem čtyři lidé. Na nabídku kývl Martin Pecina jako ministr vnitra, Marie Benešová (ČSSD) jako ministryně spravedlnosti a Miroslav Toman, který by měl vést ministerstvo zemědělství. 

PODÍVEJTE SE: Vizitky potvrzených členů Rusnokovy vlády

Několik lidí Rusnokovy nabídky odmítlo

Rusnok pohovory s kandidáty v Kramářově vile zahájil ve středu. Dočkal se již několika záporných odpovědí - nejnověji místo ministra školství odmítl rektor ostravské technické univerzity Ivo Vondrák. Je druhým člověkem, kterému se na školství nechce - Rusnok už dostal košem od odcházejícího ministra Petra Fialy.

Místo ministra financí pak odmítl dosavadní náměstek ministra Jan Gregor. Ministerstvo práce a sociálních věcí nechce vést jeho bývalý šéf Petr Šimerka. Rusnokovu nabídku vést ministerstvo pro místní rozvoj odmítl i dosavadní náměstek ministra Daniel Braun.

Zatím největší vášně rozpoutala nominace Marie Benešové na post ministryně spravedlnosti. Ve včerejších Událostech, komentářích ji vyzval stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier k odchodu z ČSSD. Stejně rezolutní stanovisko zaujal i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Na její stranu se naopak postavila jihočeská organizace ČSSD a jakékoli vylučování ze strany odmítl i první místopředseda Michal Hašek. Sama Benešová odejít ze strany nechce.

„Rusnok si při sestavování vlády vede celkem dobře,“ uvedl politolog Pavel Šaradín. Že by se pověřenému premiérovi nepodařilo sestavit vládu, podle politologa nehrozí. Naopak to, že ODS ani ČSSD tuto vládu nepodpoří, je podle něj velice pravděpodobné.

Proti kabinetu „loutek“ protestovali u Hradu studenti

Asi šedesát studentů a akademiků dnes protestovalo u Pražského hradu proti úřednickému kabinetu. Podle nich prezident Miloš Zeman ohýbá ústavu; vzniká prý vláda loutek. Protest zorganizovali studenti a vyučující Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, přidala se i iniciativa Inventura demokracie a Pražské fórum. Akademickou obec Zeman rozhněval už minulý měsíc, když původně nechtěl jmenovat literáta Martina C. Putnu profesorem.

Protesty studentů proti úřednickému kabinetu
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK