Median: Aféra Nagyová srazila preference ODS na třináct procent

Praha – Aféra někdejší šéfky premiérovy kanceláře Jany Nagyové, která v polovině června rozkymácela politickou scénu, srazila preference občanské demokracie na třináct procent. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Median. Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrála by je ČSSD s 34 procenty.

Podpora ČSSD od průzkumu Medianu z přelomu dubna a května vzrostla o dva procentní body, ODS si naopak pohoršila o více než pět procentních bodů. Podle Medianu klesla podpora ODS v důsledku kauz uplynulého měsíce, které vedly k rozpadu vlády. Je to nejhorší výsledek strany od loňského dubna.

„Na rozdíl od propadů běžných v minulosti nejde jen o částečný přesun voličů k druhé velké pravicové straně - TOP 09. Parlamentní pravice v důsledku aktuálních kauz obecně oslabila, mimo jiné díky snížené ochotě pravicově orientovaných voličů k účasti ve volbách, jejich zvýšené nerozhodnosti, koho volit, a naopak zvýšené angažovanosti na levé straně spektra,“ uvedl Median.

Hůř než při prezidentské volbě:

Pro občanské demokraty případný třináctiprocentní zisk přisouzený Medianem představuje ještě větší propad, než jaký agentura evidovala v době prezidentské volby. Tehdy stranu oslabil postup šéfa konkurenční TOP 09 Karla Schwarzenberga do druhého kola volby, stejně jako neúspěch stranického kandidáta Přemysla Sobotky – skončil předposlední. Median občanské demokracii v únoru připsal 16 a v březnu 15,5 procenta.

Na druhém místě voličské přízně zakotvila KSČM s 18,5 procenta, TOP 09 zůstala na 15 procentech. Do sněmovny by se mohli dostat také lidovci s 5,5 procenta, pod potřebnou pětiprocentní hranicí zůstaly podle průzkumu Věci veřejné i Strana práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ). Obě zmíněné partaje by podle průzkumu volila shodně tři procenta dotázaných, dvě procenta vyslovila podporu Straně zelených.

Potenciál ODS není ani dvacet procent

Median rovněž zveřejnil dvojici ukazatelů:

  • ukazatel aktuálního volebního jádra značí, kolik procent hlasů by strana mohla v době dotazování získat, pokud by ji volili jen pevní voliči
  • ukazatel potenciálu stran představuje procenta hlasů, které by mohla strana hypoteticky získat, pokud by ji volili všichni lidé, kteří její volbu alespoň zvažují a nevylučují účast u voleb.

Oba ukazatele je třeba chápat pro každou stranu odděleně, u každé totiž vytváří samostatný scénář nejhoršího a nejpozitivnějšího možného finálního rozhodnutí voličů.

Aktuální volební potenciál ČSSD se blíží 40 procentům, ale v případě, že by stranu nakonec volili jen zcela pevní voliči, mohla by se propadnout až pod 20 procent. KSČM a TOP 09 mají shodně volební potenciál přes 20 procent, pevných voličů mají komunisté více než deset procent a TOP 09 pod deset procent, stejně jako ODS. Její volební potenciál podle Medianu nedosahuje ani 20 procent. „Volební potenciál ODS výrazně poklesl v důsledku kauz minulého měsíce. Nadále se potvrzuje, že KSČM a KDU-ČSL jsou strany s relativně velkým volebním jádrem. Naopak SPOZ či TOP 09 mají hodně nezakotvených a ne zcela přesvědčených přívrženců,“ uvedla agentura.

Jana Nagyová a Petr Nečas
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Statistická odchylka je podle Medianu plus minus jedno procento u malých stran, u velkých je rozptyl oběma směry až tříprocentní.