Do Čech dorazily silné bouřky, stály vlaky i pražská MHD

Praha - Silné bouřky s nárazy větru i krupobitím zasáhly dnes večer Českou republiku, zastavil se dokonce provoz na některých vlakových tratích, problémy měly i tramvaje a v Praze voda zaplavila i dvě stanice metra. Na východě republiky přitom během dne ještě padaly teplotní rekordy, nejtepleji bylo v Karviné, kde rtuť teploměru vystoupala až na 37,6 stupně Celsia. S bouřkami je spojená studená fronta a na několik dní by se tak mělo ochladit, příští víkend ale slibují meteorologové opět tropický.

Bouře způsobily řadu problémů zejména v jižních a středních Čechách a na Vysočině. Hasiči zasahovali hlavně kvůli popadaným stromům, které na mnoha místech zastavily silniční a železniční dopravu.

Hlavním městem se okolo 19:30 prohnala silná bouře, která způsobila potíže hasičům i obyvatelům metropole. „Celá Praha je rozlítaná. Čerpáme vodu, odklízíme spadlé stromy,“ řekl mluvčí pražských hasičů David Vratislavský. Kvůli nestabilnímu čtyřicetimetrovému jeřábu muselo být v pražských Dejvicích evakuováno několik desítek lidí z okolních domů. Jeřáb má závady na vzpěrách a ve větrném počasí hrozí jeho zřícení, na jeho zafixování budou hasiči pracovat celou noc.

  • Bouře omezila v Praze provoz ve dvou stanicích metra. Vlaky jen projížděly stanicí Chodov, omezen byl provoz na Můstku. Problémy měly i tramvaje.

Večerní bouřky zastavily provoz zhruba na desítce železničních tratí v Čechách a na Vysočině. Nejhorší je situace mezi Prahou a Českými Budějovicemi, trať je uzavřená v úseku Tábor - Chotoviny, problémy hlásí i trasa z Tábora do Bechyně. Spadané větve zastavily zhruba na hodinu i provoz na koridoru z Prahy na Českou Třebovou.

Podle dopravního webu policie byly problémy také na silnicích. Popadané stromy zablokovaly například menší silnice na Berounsku, Mladoboleslavsku, Kladensku, Kutnohorsku, Benešovsku nebo v okolí Prahy. Na některých místech podle webu po dešti také stála voda nebo tam bylo naplaveno bláto.

Bouřky přicházejí spolu se studenou frontou, která přinese po tropických vedrech uplynulých dní ochlazení. Za frontou, která postoupí během večera a noci na úterý z Čech přes Moravu a Slezsko k východu, klesne teplota na 23 až 27 stupňů Celsia.

„Bouřky budou postupovat z jihozápadu území do východních Čech, na Moravu a do Slezska. Následně budou v Čechách přecházet do trvalého a místy velmi vydatného deště,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. „Intenzivní bouřková činnost bude doprovázena zejména silnými nárazy větru. Očekává se krupobití, ojediněle s kroupami o velikosti přes dva centimetry,“ doplnili.

Meteorologové varují kvůli bouřkám a vydatným dešťům před povodněmi v Královéhradeckém a Libereckém kraji, od pondělní desáté večení platila výstraha s extrémním stupněm nebezpečí. Třetího stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení, dosáhla Lužická Nisa v Liberci a Proseči nad Nisou, před půlnocí ale začala řeka klesat. Okolo půl druhé ráno se na třetí stupeň dostala Smědá v Předlánce a ve Frýdlantu. Déšť ale ustává a hladina Smědé by měla postupně klesat.

Meteorologové doporučují před větrem zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit zahradní nábytek a slunečníky a zabezpečit skleníky a stavební jeřáby. Varovali na nebezpečí úrazu pádem ulomených větví nebo po zásahu bleskem.

Bouřka v Sokolově
Zdroj: ČT24/Facebook/Jan Herr

V místech, kde budou bouřky nejsilnější, dokonce mohou vodní toky dosáhnout stupně povodňové aktivity. „V přívalových srážkách spadne ojediněle kolem 80 milimetrů srážek,“ uvedli meteorologové. Přívalové srážky mohou podle nich rozvodnit zejména menší toky, zatopit ulice i podemlít silnice.

Bouřky přitom v Čechách začaly už v noci. V Karlovarském kraji vítr kosil stromy a blesk zapálil dům. „Předběžná škoda odhadnutá při požáru je milion korun,“ informoval mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal. Podobnou škodu odhadují i v bečovské botanické zahradě. K zemi šly vzácné stromy. Přes den pak byl v Čechách dočasný klid, další vlna bouřek začala s nastávajícím večerem.

Tropická vedra lákají k vodě
Zdroj: Amel Emric/ČTK

Teplotní rekordy dále padají, dnes na východě republiky

Třetím dnem padají teplotní rekordy, v Ostravě-Porubě naměřili 37 stupňů. Rekordy zatím hlásí 15 stanic měřících déle než 30 let, vedra dnes zasáhla hlavně severní Moravu a Slezsko. V Ostravě bylo dnes překonáno dosavadní maximum z roku 1994 o 1,3 stupně. Rekord naměřili také v Bohumíně-Záblatí, kde bylo dnes 36,8 stupně Celsia, a rekord z roku 1994 tak byl překonán o 1,3 stupně. Devatenáct let starý rekord padl také v Lučině v Moravskoslezském kraji, kde rtuť vystoupala na 36,5 stupně, zatímco maximum pro dnešní datum tu dosud bylo 34,1 stupně.

Teplotní rekordy dnes padaly také na jižní Moravě. Nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku a v Brně-Žabovřeskách, kde rtuť vystoupala na 35,6 stupně Celsia. V regionu byly překonány rekordy na dvou místech, ve Strážnici a Brně-Tuřanech.

  • Na jihu Moravy platí ode dneška stav zvýšeného nebezpeční vzniku požáru. V regionu je zakázáno v místech, kde hrozí nejvíce, a to zejména v přírodě, rozdělávat a udržovat oheň, kouřit, odhazovat hořící nebo doutnající předměty a také používat zábavní pyrotechniku.

V neděli překonalo nebo vyrovnalo denní teplotní rekord celkem 113 dlouhodobých meteorologických stanic. Nejvíc naměřili v Doksanech na Litoměřicku – 38,5 stupně Celsia. Absolutní české maximum z loňského roku však zatím odolalo, přes čtyřicítku se teploty nepřehouply.

Záchranáři jsou v pohotovosti

Tropické horko je fyzicky velmi náročné, pro starší lidi až životu nebezpečné. Záchranářům výrazně přibylo výjezdů. „Přímo z horka jsme zaznamenali asi třicet případů kolapsu organismu, počasí ale má samozřejmě nepříznivý vliv i na chronicky nemocné pacienty, zde můžeme hovořit o mnohem vyšších číslech,“ uvedl ředitel pražské zdravotnické záchranné služby Zdeněk Schwarz.

Záchranáře zaměstnávají i radovánky u vody. Stačila chvilka nepozornosti a na chrudimském koupališti se topila pětiletá dívka. Do vody si nevzala nafukovací rukávy. Záchranářům se naštěstí podařilo dítě oživit. Záchranné týmy zasahovaly taky u jednoho z písníků na Pardubicku. Pod hladinou tam zmizel mladý muž. „Potápěči po šestadvacetiletém muži pátrali zhruba hodinu, našli ho bohužel bez známek života,“ oznámil policejní mluvčí Jozef Bocán.

Teploty pod třicítkou spojené s přeháňkami a bouřkami se v Česku udrží do středy, pak by se mělo vrátit slunečné počasí.

OBRAZEM vlna veder

Vydáno pod