Boj o kapličku ukončil premiér - Balvín Buriana vrátí do funkce ještě dnes

Praha - Premiér Jiří Rusnok nařídil ministru kultury Jiřímu Balvínovi, aby vrátil do vedení Národního divadla ředitele Jana Buriana, kterého ve čtvrtek odvolal. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Balvín potvrdil, že Buriana vrátí do funkce ještě dnes odpoledne. Zda se Burian vrátí, není ale jisté. Nejdřív chce totiž o nové situaci jednat s vedoucími pracovníky divadla, kteří na protest odešli. Burianovo odvolání - navíc v den, kdy se teprve ujal funkce - vzbudilo ostré reakce jak mezi umělci, tak i politiky.

„Stalo se něco, co se tímto způsobem asi stát nemělo. Pan ministr pojal dobrou myšlenku a záměr v tom, že usoudil, že by bylo dobré, aby se i v resortu kultury vybírali lidé do funkcí v otevřených výběrových řízeních. Jak se ukázalo, kulturní fronta toho nežádá, tudíž není potřeba tuto poptávku, když neexistuje, uspokojovat,“ prohlásil premiér. 

Jan Burian:

"ND je dnes ráno v jiném stavu, než bylo ND včera v 8:00. Nemá vedení Opery, Činohry a většinu hereckého souboru.

Vážím si postoje pana premiéra. Musím se ovšem poradit s odstoupivším vedením ND, zda - a za jakých okolností - je ochotno v práci pokračovat. Poradím se také s garanční radou. Poté se k celé věci vyjádřím. Doufám, že ND přestane být do budoucna rukojmí politiků."

První scénu se na protest proti Burianovu odvolání chystala opustit desítka herců. Jsou mezi nimi i Miroslav Donutil, Alois Švehlík nebo Eva Salzmannová. Už dříve odchod z Národního divadla oznámili třeba Richard Krajčo, Ondřej Pavelka a David Prachař. Burian chce o nové situaci s nimi jednat. Pavelka dnes otvrdil, že jeho výpověď stále platí.

„Výpověď jsem dal zodpovědně a vážně a brát ji zpátky nemíním, protože není žádný důvod si myslet, že pan ministr se zítra nerozhodne jinak a pozítří opět jinak,“ uvedl pro ČT24 Pavelka. Je však otevřen dalšímu jednání s Janem Burianem.

Jiří Balvín:

"Snažil jsem se nastavit běžné trendy při obsazování vrcholných manažerských funkcí i v oblasti kultury, tedy provést výběr na základě výsledků veřejného výběrového řízení. Kulturní fronta si to nepřeje a chce i do vrcholných manažerských funkcí obsazovat osoby ze svého středu.

Odvoláním pana docenta Buriana v den jeho jmenování jsem chtěl zabránit krokům a změnám, které by mohly být nevratné. Budu s maximální pozorností sledovat veškeré kroky ředitele Národního divadla a požadovat předložení koncepce rozvoje Národního divadla na období jeho šestiletého mandátu."

„Premiér si chce ponechat kontrolu nad tím, co jeho ministři dělají. Vypovídá to ale i o jisté slabosti ministra kultury – ten se rozhodl udělat razantní krok, zatímco premiér mu stejně razantně řekl – tak takhle tedy ne,“ komentoval zvrat v kauze redaktor Aktuálně.cz Jan Němec.

Rusnok: Za personálními změnami stojím

Rusnokova úřednická vláda dosud nemá důvěru, před poslance předstoupí ve středu 7. srpna. Rusnokovi ministři už stihli prosadit řadu personálních změn ve státních či polostátních firmách, mimo jiné v Českých drahách nebo v ČD Cargo. Změny se dotkly i ministerstev či Úřadu vlády. Celkem muselo odejít kolem osmdesáti lidí. Nejnověji se spekuluje o tom, že by měl skončit i šéf podniku Řízení letového provozu Jan Klas. „O ničem takovém nevím, a nic takového se tudíž neděje,“ odmítl spekulaci Rusnok s tím, že pokud by takové rozhodnutí mělo padnout, musel by o tom být dopředu informován.

Personální změny svých ministrů Rusnok schvaluje. „Výměny, které nastaly, byly akutní a zcela si za nimi stojím,“ prohlásil. Situace s Burianem byla prý specifická, protože ve funkci de facto nebyl a nic nepokazil; jeho vláda prý bude řešit takové situace, kde evidentně došlo k chybám v minulosti. České dráhy jsou podle premiéra ve stavu „na hraně“, a bylo tedy třeba jednat rychle. Rusnok se rovněž postavil za změny na ministerstvech. Kritizoval, že se posty náměstků obsazují podle politického klíče, a ne podle odbornosti. „To je škodlivé, a pokud  se ukázalo, že ti lidé jsou nepoužitelní, tak je vyměnili. Co asi jiného měli dělat,“ sdělil.