Vláda zveřejnila platy bývalého vedení, Nagyová brala milionové odměny

Praha - Úřad vlády na svém webu zveřejnil platy a odměny bývalého vedení úřadu. Premiér Jiří Rusnok tak změnil původní rozhodnutí úřadu tyto částky tajit. Bývalá šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase Jana Nagyová pobírala v letech 2011 až 2012 plat milion korun ročně. Na odměnách pak měla za dva roky další dva miliony. Bývalý vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul bral podle tabulek ročně 1,17 milionu korun. Loni navíc dostal na odměnách dalších 1,7 milionu korun.

Úřad nezveřejnil platy jmenovitě, ale podle funkcí. Nagyová je v seznamu označena jako VŘS1, tedy vrchní ředitelka sekce 1. Spolu s Poulem na úřad nastoupili v létě 2010 po sněmovních volbách. Celková výše zveřejněného platu pro rok 2010 tak zahrnuje i část platu jejich předchůdců.

V roce 2011 brala Nagyová víc než premiér

Nagyová dostávala každý rok statisícové odměny. V roce 2011 dokonce získala nejvyšší odměnu ze všech vedoucích pracovníků úřadu, když dostala k platu 1 220 000 korun. Průměrně si tedy v roce 2011 měsíčně vydělala 185 000 korun a brala tak více než premiér. Jeho plat je daný zákonem a činí zhruba 169 000 korun měsíčně včetně náhrad. Na odměnách si od roku 2010 výrazně polepšil i vedoucí Úřadu vlády. Zatímco v roce 2010 dostal roční odměnu ve výši 465 tisíc korun, v roce 2012 si přilepšil na 1 659 000 korun.

„V zájmu transparentnosti, o které není podle mě třeba psát do vývěsek, dnes odpoledne zveřejníme všechny tyto věci prakticky až do posledního článku,“ oznámil záměr zveřejnit platy bývalého vedení Úřadu vlády Rusnok. Podle vedoucího Úřadu vlády Radka Augustina chtěla vláda předeším transparentně ukázat, jak bylo nakládáno s veřejnými prostředky. „Vrcholní státní zaměstnanci musejí počítat s tím, že jejich plat podléhá zvýšené kontrole a není možné donekonečna tajit, jakou mzdu za svou práci dostávají,“ uvedl na vládním webu.

Jiří Rusnok:

„Jsme správci veřejného majetku a veřejných věcí této země. Jinak než transparentně a protikorupčně postupovat nelze.“

Tabulky obsahují údaje o vedoucím úřadu vlády, náměstcích místopředsedkyně vlády, náměstcích ministra, náměstcích vedoucího úřadu vlády, vládních zmocněncích, státních tajemnících a vrchních ředitelích sekcí úřadu vlády. Zveřejnění platů je podle vlády v souladu s ochranou osobních údajů a reflektuje rozhodnutí Nejvyššího správního soudu týkající se zveřejňování mezd ve veřejném sektoru.

Zveřejněny platy vládních úředníků (zdroj: ČT24)

Média už delší dobu spekulovala o mzdě Jany Nagyové, bývalé ředitelky sekce kabinetu Nečasovy vlády. Její základní plat se údajně pohyboval kolem 30 tisíc korun. Jenže Nagyová si měla výrazně přilepšit především na odměnách. Její plat se tak prý šplhal i ke statisícům. 

O zveřejnění platů členů vedení Úřadu vlády usiloval na základě zákona o svobodném přístupu k informacím Nadační fond proti korupci. Jenže Nečasův kabinet odmítal částky zveřejnit. Sumy se přesto dostaly do médií, kvůli tomu nakonec zamířil před soud člen správní rady fondu Karel Randák, který je obviněný z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Spolu s ním stojí před soudem i někdejší zaměstnankyně Úřadu vlády Lenka Pikorová. Podle žalobců měla předat v roce 2011 Randákovi dvě výplatní pásky Nagyové. Pikorová pracovala jako její asistentka.

TK po schválení programového prohlášení vlády (zdroj: ČT24)