Poslanci upletli bič na nelegální alkohol

Praha – Poslanci v reakci na loňskou metanolovou aféru souhlasili se zákonem o povinném značení lihu, který má potírat nelegální alkohol. Mimo jiné snižuje objem nejvyššího povoleného balení a zavádí kauce nutné pro registraci obchodníků a výrobců lihovin. Rovněž prošla novela živnostenského zákona zavádějící koncese pro prodejce kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin.

První předloha snižuje nejvyšší možné balení alkoholu na jeden litr, pouze v případě lahví bude přípustné nejvýše třílitrové balení. V současnosti lze prodávat až šestilitrové. Za porušení zákona bude hrozit až pětimilionová pokuta nebo dvouletý zákaz činnosti. Výrobci a dovozci lihu ho budou smět prodávat jen jiným registrovaným distributorům a konečným prodejcům.

Zákon snižuje nejnižší objem alkoholu nutný značit páskou, na 0,6 decilitru. Na návrh rozpočtového výboru, který měl umožnit zavedení elektronických identifikačních čipů na lahve s alkoholem, poslanci nekývli.

Ilustrační foto
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Od data platnosti normy zavádějící koncese budou muset podnikatelé do šesti měsíců o koncesi požádat. Pokud tak neučiní, pak jejich právo prodávat líh zanikne. Koncesi dostane každý obchodník, který o ni požádá, stát ale získá přehled o tom, ve kterých obchodech se tvrdý alkohol prodává. Podnikatelů, kteří nyní mohou na základě jedné ze základních volných
živností prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 milionu.

Nový katastrální zákon má informovat majitele nemovitostí

O změnách v zápisech domů a pozemků do katastru budou jejich majitelé lépe informováni. Pokud katastrální normu podepíše prezident Miloš Zeman, bude katastrální úřad moci vkládat do katastru až 20 dní po informování vlastníka nemovitosti o tomto kroku, aby mu dal čas na případné námitky. Od úřadu by měl majitel dostat informaci do 24 hodin. Exministrovi zemědělství Petrovi Bendlovi (ODS) se změny nezamlouvají, zápisy do katastru se tím podle něj o měsíc prodlouží. Nový katastrální zákon souvisí s přijetím nového občanského zákoníku, ve spojitosti s ním zvedli poslanci dnes ruku také pro rozsáhlé změny daňových zákonů.

Zastánci větší informovanosti vlastníků nemovitostí se snaží zabránit případům, kdy by účastník řízení například zneužil nebo padělal plnou moc k zastupování vlastníka nemovitosti, nebo se za něj vydával. Bendl v minulosti připustil, že obdobných případů, kdy se za vlastníka vydával třeba nájemce, je zhruba 60 ročně na milion změn v katastru.

Katastrální úřad
Zdroj: ČT24

Majitele by měl katastrální úřad informovat písemně v listinné podobě, nebo na vyžádání také e-mailem či formou krátké textové zprávy na mobilní telefon. To má lépe ochránit vlastníky nemovitostí, kteří se nezdržují v místě trvalého pobytu třeba kvůli pobytu v nemocnici nebo v cizině.

Další specifika nového katastrálního zákona:

  • Do katastru se má nově zapisovat 15 nových věcných práv k nemovitostem, která dosud neexistovala a která zavedl nový občanský zákoník.
  • Nově se má zapisovat také právo stavby, které umožňuje postavit stavbu na cizím pozemku, nebo pacht.
  • Všechna věcná práva se do katastru budou zapisovat výlučně vkladem, který má mít přednost před stavem skutečným.
  • Katastr má nově pro účely státu a realitního trhu evidovat také údaje o cenách nemovitostí.
  • Zpřísnit se má rovněž přezkum listin dokládajících právní vztah k nemovitostem.
  • Zákon nemění základní správní poplatek 1 000 korun za zápis do katastru. Zavádí ale poplatek například za výmaz zástavního práva, který je nyní zdarma.

Odpisy z daní mohou více podpořit stipendia

Proti daňovým změnám hlasovali opoziční poslanci. Změny podporují třeba odborné vzdělávání, mají posílit spolupráci firem a škol. Například sněmovna zvýšila částky na stipendia studentů, které si firmy můžou odečítat z daňového základu. V případě středoškoláků půjde až o 5 tisíc korun měsíčně a u vysokoškoláků až o 10 tisíc.

Daňové přiznání
Zdroj: ČT24

Poslanci také umožnili vyšší odpisy strojů a zařízení určených pro odborné vzdělávání. U vybavení pro výuku a odbornou přípravu by firmy mohly za stanovených podmínek odepisovat v některých případech daný majetek více než dosud.

Co ještě prošlo sněmovnou:

  • Balíček zákonů, které reagují na změny v soukromém právu, především na nový občanský zákoník.
  • Vydání státních dluhopisů za celkem 157 miliard Kč. Pokrýt mají část schodku za rok 2011 i část letošních závazků.
  • Změna letošního státního rozpočtu, která umožní navýšit pojistnou kapacitu EGAP o deset miliard korun na 280 miliard korun.
  • Sněmovna schválila podmínky pro organizace, které chtějí být veřejně prospěšnými společnostmi. Odbory jimi automaticky nebudou, což žádala ČSSD.
  • Registrované partnerství asi bude možné uzavřít na kterékoli matrice nezávisle na tom, kde partneři mají trvalé bydliště.