Salačová u soudu přiznala roční mzdu za rok 2011: 19 milionů

Praha – Obviněná podnikatelka Ivana Salačová musela u soudu několik hodin odpovídat na otázky advokátů dalších obžalovaných v kauze kolem Davida Ratha. Obhájci se snažili Salačovou coby spolupracující obviněnou před soudem znevěrohodnit. Tomáš Sokol, advokát Petra Kotta a Kateřiny Pancové, se například snažil poukázat na podle něj nevěrohodné hospodaření firmy Salačové. „Je možné, že to bylo při 16 zaměstnancích 26 milionů korun?“ ptal se na mzdové náklady za rok 2011. Podnikatelka přiznala, že se do nákladů započítala i její mzda, která byla zhruba 19 milionů. Po přestávce na oběd soud výslech na její žádost přerušil do pondělka. Salačová uvedla, že je silně rozrušená, protože se na internetu dočetla, že je „ženská na zabití“. Soudce poté ukončil i soudní líčení.

Advokáti se snažili svými otázkami většinou najít nějaký rozpor v předchozích třech výpovědích Salačové. Podnikatelka například nebyla schopna potvrdit, zda věděla o tom, že David Rath průběh zakázek ovlivňoval. „Já se ptám, jestli o tom víte, ne jestli si to myslíte,“ dotazoval se jí obhájce Ratha Roman Jelínek. Salačová dosud tvrdila, že Rathovy zásahy odhadovala na základě blízkosti hejtmana a Pancové.

Jaroslav Ortman, advokát: „Všichni obhájci se teď budou snažit paní Salačovou znemožnit a rozcupovat. To je naprosto přirozené a dělal by to každý obhájce.“ 

Obhájce šéfa Konstruktivy Branko Pavla Drážďanského Filip Svoboda zkoumal komunikaci Salačové s manažerem firmy Pozemní a vodní stavby Vladimírem Kančevem. Pokoušel se svými dotazy zřejmě prokázat, že Salačová některé věci o fiktivních fakturách, z nichž čerpala peníze na úplatky, policii zamlčela. Soudci Robertu Pacovskému se ale řada otázek advokátů nelíbila. Několikrát je napomenul, že nesouvisí s předmětem řízení.

Zvukový záznam výpovědi Ivany Salačové u soudu

Kauza Rath u soudu - den třetí (zdroj: ČT24)

Salačová: "Obávám se hlavně toho, aby mi nebylo vyhrožováno"

Salačová se jako jediná přiznala ke korupci a má pozici spolupracující obviněné, proto jí hrozí nižší trest. Soudu ale řekla, že má kvůli svému rozhodnutí obavy: "Obávám se hlavně toho, aby mi nebylo vyhrožováno. Obávám se, aby se něco nestalo mým dětem," vysvětlila s tím, že žádné konkrétní podezření ale nemá. K soudu dnes přišla ve viditelně optimistickém rozpoložení. Během otázek advokátů ale atmosféra u soudu opět zhoustla, nervozita se dostavila i do projevu Salačové. Už kolem poledne na ní byla znát únava.

Výslech podnikatelky začal ve čtvrtek odpoledne. Původně měl vypovídat celý den Rath, přičemž se předpokládalo, že se jeho promluva protáhne do dneška. Rath ale požádal soud, aby mohl kvůli únavě pokračovat později. Soud mu vyhověl a vyzval k výpovědi Salačovou. Její čtvrteční výslech trval celé odpoledne. Nejdřív jej vedl žalobce, pak se ptali advokáti. Salačová ve výpovědi popsala, jak ve středních Čechách manipulování zakázek fungovalo. Bývalá šéfka jedné ze stavebních firem zopakovala, že Petr Kott a Kateřina Pancová brali desetimilionové úplatky. Žalobce Petr Jirát byl zatím s její promluvou spokojený a uvedl, že pozice obžaloby je silná, protože Salačová podle něj svou výpovědí některé z obžalovaných usvědčuje.

Rath ve čtvrtek před soudem řekl, že 99 procent důkazů proti jeho osobě tvoří odposlechy a snažil se je proto znevěrohodnit. Advokát Jaroslav Ortman ve Studiu ČT24 upozornil, že podle judikatury Ústavního soudu odposlechy samotné nestačí: „Musí být i další důkazy, a pokud nejsou, tak by to k prokázání viny nestačilo.“ Mezi další důkazy se dá ale podle Ortmana považovat například to, že byl někdo chycen s krabicí vína nebo že Salačová svou výpovědí usvědčuje některé pachatele. „To je mozaika, která se pak skládá,“ dodal. 

Ortman: Rath má narcistické sklony, bere to jako politický proces

Advokát Kotta a Pancové Tomáš Sokol podle Ortmana zvolil dobrou taktiku, když jeho klienti u soudu prakticky nevypovídali. Po krátkém prohlášení si šli v první den soudu oba sednout zpět do lavic. „To je cenné i pro Davida Ratha, protože oni se k němu přímo nevyjadřují,“ pozmanenal. Samotný Rath je podle Ortmana člověk s narcistickými sklony, který soud bere jako politický proces: „On chce prokázat, že je stíhán pro své politické názory. K tomu valí celou svou obranu. S tak rozsáhlým vyjádřením obžalovaného jsem se nesetkal.“ Podle Ortmana ale bude hodnota řady takovýchto vyjádření nulová a soudce Pacovský si sám udělá obrázek o tom, zda Rath mluví, nebo nemluví k věci. Soudce by výpověď Ratha mohl přerušit jen v případě, že by se k věci absolutně nevyjadřoval, mluvil by tedy například o počasí.

Ratha zadrželi kriminalisté loni v polovině května na ulici v Rudné u Prahy. Podle spisu měl u sebe krabici se sedmi miliony korun. Rath popřel, že by si vzal úplatek, stejně odmítá obvinění někdejší poslanec Petr Kott a jeho partnerka Kateřina Pancová. Trojice je dosud ve vazbě. Soud naplánoval jednání zatím do října a předvolává 78 svědků.