Rittig: S Kubou jsem řešil situaci v ODS, ne žádné trafiky

Praha – Úřadující šéf ODS Martin Kuba dnes u policejního výslechu řekl, že se nezúčastnil žádných jednání souvisejících s výměnou poslaneckého mandátu za místa ve firmách se státní účastí. Kriminalisté se také zajímají o Kubovy schůzky s vlivným lobbistou Ivo Rittigem. Rittig v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že s Kubou řešil situaci v ODS, ale také jednání s koaličními partnery. Že by se spolu bavili o trafikách pro exposlance, lobbista odmítá. Další část rozhovoru s Ivo Rittigem uvidíte v sobotních a nedělních Událostech. Reportér Jiří Hynek se ho ptal například na kauzu údajně předražených jízdenek Pražského dopravního podniku nebo na důvody jeho pobytu v Monaku.

Rittig České televizi řekl, že jednání s Kubou se týkala nejen ODS, ale i koalice. „Bylo to někdy na podzim a chtěl vědět, jak cítím jednání s koaličními partnery a jak vidím situaci v ODS před kongresem,“ uvedl Rittig, který bývá označovaný jako vlivný nečlen ODS a v minulosti měl blízko i k dalším členům této strany.

Ivo Rittig pobývá od počátku vyšetřování celé kauzy v Monaku a zatím není jasné, kdy se vrátí. Pokud by ho policie chtěla vyslechnout, musí požádat o součinnost monacké orgány. „Já v Monaku bydlím asi osm let, mám monackou občanku, mám tady svůj byt… v žádném případě to nelze charakterizovat jako útěk před policií,“ řekl Rittig.

Kubův výslech bude pokračovat příští týden, přerušen byl kvůli schůzce předsedů politických stran s prezidentem Milošem Zemanem. „Vzhledem k tomu, že teď musím za panem prezidentem, jsme naši komunikaci přerušili a budeme v ní pokračovat ještě příští týden,“ vysvětlil Kuba, jehož dnešní výslech v budově Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v ulici Na Perštýně trval zhruba hodinu a půl.

Žalobci tvrdí, že se exposlanci Ivan Fuksa, Pavel Tluchoř a Marek Šnajdr vzdali mandátu, čímž umožnili schválení daňového balíčku tehdejší Nečasovy vlády, s nímž nesouhlasili. Údajnou protislužbou pro ně prý bylo získání lukrativních postů. „Já jsem s nimi nikdy žádné jednání, které by souviselo s jejich vzdáním se mandátu nebo s nějakou jinou pozicí, nevedl,“ prohlásil při odchodu z výslechu Kuba.

Kuba přiznal, že se s Rittigem sešel loni na podzim před kongresem ODS, kde se ucházel o post 1. místopředsedy. „Já sem viděl pana Rittiga na pár schůzkách před kongresem, kdy se jednalo o nějakou situaci uvnitř ODS,“ řekl Kuba. Prý mapoval situaci ve straně a informace sbíral také od zákulisních hráčů, tedy i od Rittiga.

Odmítl ale, že by měl s Rittigem nějaký vztah. Sám prohlásil, že by policie neměla soudit politika za to, s kým se stýká, ale kvůli tomu, co vykoná a jak se rozhoduje. Kuba na informace o svých údajných setkáních s Rittigem sám poukázal v tiskové zprávě. Ačkoli připustil, že se s lobbistou mohl sejít, kritizoval, že se od novináře dozvěděl, že se tato informace objevila v policejním spisu. (Více o prohlášení Martina Kuby najdete zde.)

Kvůli kauze padla vláda a Nečas se vzdal funkce předsedy ODS. K případům kolem Nagyové se kriminalisté dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z Ivo Rittiga a dalších lobbistů Romana Janouška či Tomáše Hrdličky.

Právě dům Ivo Rittiga prohledávali detektivové ÚOOZ v červnu v rámci zátahu v kauze Jany Nagyové. Lobbista měl podle policie ovlivňovat veřejné zakázky v rámci zločinného spolčení. A byla s ním v kontaktu i bývalá šéfka kabinetu Petra Nečase. Rittiga ale policie z ničeho neobvinila.

U výslechu byl již Picek či Vondra, na policii musel i sám Nečas

Na policii už vypovídala řada lidí - v kauze sledování policie vyslechla ministra obrany v demisi Vlastimila Picka nebo jeho předchůdce Alexandra Vondru (ODS) či samotnou Radku Nečasovou. V kauze uplácení musela na policii šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS), Nečas nebo odvolaný šéf Českých drah Petr Žaluda.

Exposlanci Fuksa, Šnajdr a Tluchoř čelili obvinění z korupce a několik týdnů byli ve vazbě. Nejvyšší soud ale v červenci rozhodl, že v jejich případě došlo k nepřijatelnému vměšování výkonné moci do moci zákonodárné. Exposlance proto vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení s tím, že politickou dohodu chrání jejich poslanecká imunita. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman následně jejich stíhání zrušil. Trestní řízení ale ještě neskončilo, kauzou se stále zabývají žalobci.

PŘÍPAD TŘÍ REBELŮ: Skupinu rebelů v občanské demokracii tvořili Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř; loni na podzim komplikovali vládní záměr zvýšit DPH, když odmítali zvednout ruku pro daňový balíček ministra financí Miroslava Kalouska. Zaštiťovali se tehdy slovy o dodržování programové čistoty ODS a opírali se mj. o autoritu tehdejšího prezidenta Václava Klause, který záměr Nečasova kabinetu rovněž kritizoval. Vláda se tak vystavila hrozbě svého pádu, protože premiér Petr Nečas spojil hlasování o daňových změnách s hlasováním o důvěře celému kabinetu.

Poté, co Fuksa na dušičkovém kongresu ODS neúspěšně vyzval Nečase k boji o předsednické křeslo, se všichni tři rebelové svého poslaneckého mandátu vzdali a sněmovna díky tomu daňové změny odsouhlasila. Fuksa obdržel post v Českém Aeroholdingu, Šnajdr se pak stal členem a později i předsedou dozorčí rady společnosti Čepro, Tluchoř měl zamířit do orgánů ČEZu.