Rekonstrukce státu se strany nebojí, na rozdíl od sněmovní sestavy

Praha – Podpoříme sadu protikorupčních zákonů z dílny Rekonstrukce státu, slibovali nejčastěji lídři stran s nejvyšším volebním potenciálem během superdebaty ČT. V závěrečné konfrontaci devíti uchazečů o sněmovní křesla také hodnotili největší úskalí a rizika letošních předčasných voleb – velké a zavedené strany se obávají stranické roztříštěnosti sněmovny a tím i velmi brzkého návratu k volebním urnám. Od volebních nováčků zazněl strach z návratu stejných politiků do sněmovních lavic i neochoty dohodnout se na základních bodech budoucí politiky.

Rekonstrukce státu je iniciativa několika nevládních organizací a firem, které chtějí politiky přimět k přijetí celkem devíti protikorupčních zákonů. Ty se týkají třeba financování politických stran, zveřejňování smluv na internetu, odpolitizování státní správy nebo zvýšení pravomocí NKÚ. Řada politiků se dokonce podpisem zavázala, že zákony v co nejkratší době od zvolení do sněmovny schválí. Jako svůj závěreční slib toho, na čem se strany jsou schopné domluvit nejdřívě - Rekonstrukci státu - uvedli lídři ANO, KSČM, TOP 09, Strany zelených, KDU–ČSL i ČSSD.

Hnutí Úsvit vidí jako možný průsečík zájmů všech stran zákon o přímém referendu bez výjimek. Podle SPOZ se naopak strany mohou shodnout na tom, že dosadí do veřejné sféry více odborníků. ODS je k brzkým slibům ohledně všestranické shody skeptická. Bude podle ní záležet na tom, jak „předvídatelné“ politiky si lidé zvolí. Ostatně roztříštěnosti sněmovny se vedle občanských demokratů obávají i další zavedené strany – ČSSD, komunisté, lidovci i TOP 09. Naopak před návratem stejných politiků jako dosud ústy svých lídrů varovalo SPOZ nebo ANO. Navzdory slibům mnoha představitelů se odklonu od snahy prosadit protikorupční balík nejvíce obávají zelení.

Silné téma voleb chybělo, přesto se nějaká zpětně našla 

Letošním volbám podle některých politologů chybělo zásadní téma – a tomu prý odpovídala i vyprázdněná kampaň. Přesto každý z devíti lídrů dokázal údajně silné téma pojmenovat. Miroslava Němcová z ODS vidí nosné téma voleb v přetahované o charakter zdejší politiky. „Zda zde bude dostatečná míra svobody slova poté, kdy zde dochází k propojení hospodářské síly s mediální silou, potažmo se silou politickou,“ tvrdí Němcová.

Podobný názor sdílel také předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Zda budeme měnit systém, nebo zda budeme systém kultivovat a jestli politika dostane opět ten obsah, který má mít. Myslím, že politika má být služba občanům a o tom ty naše současné volby trochu jsou - tedy kam budeme směřovat.“

Sociální demokraté pro volby zvolili zastřešující téma fungujícího státu a jeho prosazení. Zdánlivě „nekonfliktní“ heslo má v sobě ale jasnou motivaci vymezit se vůči bývalé vládě. „Já myslím, že to souvisí s tím, jak je společnost frustrována tím, co se tady dělo v uplynulých letech. Je evidentní, že na co se v naší zemi podíváte, to nefunguje. Je evidentní, že těch témat tady mohla být celá řada. My jsme se to pokusili shrnout v jeden pojem,“ tvrdí šéf Bohuslav Sobotka.

Na vymezení vůči dosavadním politikům staví také SPOZ. Jejich pražský lídr Zdeněk Žák má ale na rozdíl od Sobotky mnohem širší záběr. „Ta kampaň má velké klíčové ústřední téma, jestli dopustíme, že se tady pořád u vlády střídají stejní lidé, kteří jenom převlékají kabáty různých politických stran. Tyto volby jsou referendem, zda takové lidi odstavíme od moci a necháme ty osoby, které přijdou po nich, stát obnovit,“ zmínil Žák.

Ještě ostřeji definovalo pilíř své kampaně hnutí Úsvit. Jeho předseda Tomio Okamura chce k výraznější obměně politiků prosadit nový volební systém a zmenšit počet poslanců na 76 podle bývalých okresů. Právě nestabilní koalice a roztříštěnost sněmovny je pode Okamury důsledkem polistopadové politiky - a tématem, kterému se nevyhýbají ani letošní volby.

  • Miroslava Němcová a Vojtěch Filip autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5161/516074.jpg
  • Předvolební superdebata ČT autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5161/516071.jpg
  • Zdeněk Žák autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5161/516072.jpg
  • Předvolební superdebata ČT autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5161/516070.jpg

Ani zakladatel hnutí ANO Andrej Babiš nehledal pro stávající politiky kladná slova. „V naší zemi je milion lidí na pokraji chudoby, 570 tisíc nezaměstnaných, naší zemi rozprodali za hubičku, to je výsledek vládnutí ODS, ČSSD a dalších politiků, kteří to tady 23 let řeší. Pro nás je zásadní téma, aby už šli do důchodu,“ řekl Babiš.

Ekonomické oblasti se ve svém hodnocení držel i šéf zelených Ondřej Liška. „Podle stovek a stovek rozhovorů s lidmi v ulicích tyhle volby téma mají: jak vyvést zemi ze stagnace, jakým způsobem dát této zemi impuls k ekonomickému oživení, tohle jsou témata, která lidi vnímají velmi intenzivně,“ uvedl.

  • Předvolební superdebata ČT autor: Jan Langer, zdroj: ČT24
  • Bohuslav Sobotka a Karel Schwarzenberg autor: Jan Langer, zdroj: ČT24

Nejvíce se k mínění politologů přiblížili svými názory Karel Schwarzenberg a Vojtěch Filip - alespoň v tom, že slova o absenci klíčového tématu nezpochybnili. Předseda KSČM v tom spatřuje hlavně reakci lidí na vládu bývalé koalice. Pravicové koalice to řešily tak, že se drželi hesla Rozděl a panuj. A v rozdělené společnosti jednotné téma není. Těch témat je mnohem víc a také velké břímě toho, co budeme muset řešit po těchto volbách, zmínil Filip.

Lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg byl v hodnocení mnohem smířlivější. „Zajisté, že nebylo jedno ústřední téma, protože byla spousta stran a každá měla své vlastní téma. Já bych řekl, že tak špatně jsme nedopadli. Já jsem projížděl české kraje, viděl český průmysl a mnohé firmy, které expandují daleko do zahraničí. Řekl bych, že na tom tak špatně zas nejsme,“ dodal.

  • Návrhy možných stranických ministrů přinesly publiku několik námětů k pobavení. To když se například Zdeněk Žák divil reakcím na slova o nejlepším národohospodáři podle Zemanovců – samotném Miloši Zemanovi. Andrej Babiš zase odlehčil situaci svým smyslem pro osobní zodpovědnost. „Pokud jde o ministra financí, tam bych se asi obětoval,“ řekl při anketní otázce o možných stranických ministrech. 

Volební lídři a jejich návrhy na obsazení vybraných postů ministrů:

  • Bohuslav Sobotka (ČSSD) - finance: Jan Mládek, spravedlnost: Jiří Dienstbier, práce a soc. věci: Roman Sklenák
  • Zdeněk Žák (SPOZ) - finance: Martin Pecina, spravedlnost: Marie Benešová, práce a soc. věci: František Koníček
  • Ondřej Liška  (Strana zelených) - finance: Jiří Čáslavka, spravedlnost: Eliška Wagnerová, práce a soc. věci: Jitka Seitlová
  • Karel Schwarzenberg (TOP 09) - finance: Miroslav Kalousek, spravedlnost: Stanislav Polčák, práce a soc. věci: Helena Langšádlová
  • Vojtěch Filip (KSČM) - finance: Jiří Dolejš/Miroslava Vostrá, spravedlnost: Zuzka Bebarová-Rujbrová, práce a soc. věci: Miroslav Opálka
  • Miroslava Němcová (ODS) - finance: Zbyněk Stanjura, spravedlnost: Jiří Pospíšil, práce a soc. věci: Lenka Kohoutová
  • Andrej Babiš (ANO) - finance: Andrej Babiš, spravedlnost: Helena Válková, práce a soc. věci: Jaroslava Jermanová
  • Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) - finance: Jan Švejnar/Tomáš Sedláček, spravedlnost: Ondřej Závodský/Pavel Svoboda, práce a soc. věci: Jan Bartošek/Václav Krása
  • Tomio Okamura (Úsvit): Neuvedl konkrétní jména s tím, že hnutí neplánuje ucházet se o vládní posty
Předvolební debaty 2013 (zdroj: ČT24)

Komentář ČT k výběru hostů:

Česká televize pozvala do předvolební superdebaty zástupce devíti politických stran, které se kvalifikovaly volebním potenciálem v jednotlivých krajích. Volební potenciál sloužil České televizi jako klíč k výběru vždy osmi hostů do každého ze 14 krajských předvolebních speciálů. Do superdebaty pozvala Česká televize zástupce těch stran, které se svým volebním potenciálem v krajích nominovaly alespoň do dvou krajských debat, tedy patřily nejméně ve dvou krajích k osmi politickým stranám s nejvyšším volebním potenciálem. Takto se do závěrečné předvolební superdebaty nominovali zástupci stran ANO, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPOZ, SZ, TOP 09 a ÚSVIT. Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by mohla strana v době provádění výzkumu hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a zároveň nevylučují účast u voleb.