V Česku rekordně přibývá případů černého kašle

Praha – V letošním roce onemocnělo černým kašlem rekordních 880 lidí, týdně přibývá 20 až 25 nových případů, do konce roku by se tak počet nemocných mohl přiblížit tisícovce. V Česku se proti černému kašli povinně očkují pouze děti – onemocnět však může každý: pro seniory a novorozence může jít o smrtelné onemocnění. Zvýšené riziko komplikací pak je u pacientů s astmatem a chronickou obstrukční plicní nemocí.

Černý kašel je bakteriální, vysoce infekční onemocnění dýchací soustavy, které se přenáší kapénkami. Obvykle se projevuje záchvaty kokrhavého kašle, které mohou přetrvávat až 100 dní. Nemocný zvrací, hubne a je vyčerpaný. Urputný kašel může vést až ke zlomenině žeber, vzniku kýly a pomočování. 

Poznat černý kašel však nemusí být vždy jednoduché, může se projevit jen dlouhodobým pokašláváním, což řada dospělých považuje za běžné nachlazení. Přitom ale šíří nemoc na své okolí. Na černý kašel zabírají antibiotika, pokud jsou podána při propuknutí nemoci. Pokud se podají později, kdy už se dostal do krevního oběhu toxin, který kašel vyvolává, nepomohou. I tak se ale musejí užívat, protože zabrání vzniku komplikací.  

Proti černému kašli se v Česku povinně očkují pouze děti. Tzv. hexavakcína chrání kojence a batolata, přeočkovávají se předškoláci a od roku 2009 také děti ve věku deset až 11 let. „Očkování školáků jsme zavedli, protože jsme zaznamenávali stále více nemocných adolescentů,“ uvedla epidemioložka Kateřina Fabiánová. Očkovat by se podle ní měli i dospělí, mimo jiné proto, že tím sníží riziko přenosu nemoci na nejmenší děti, které ještě očkovány být nemohou. 

Národní imunizační komise proto doporučuje v dospělosti alespoň jedno přeočkování. Vhodné je zejména pro ženy plánující těhotenství, lidi pečující o děti mladší 12 měsíců a také pro zdravotnický personál, který je v kontaktu s novorozenci. Vakcína stojí zhruba 850 korun, zdravotní pojišťovny ji však dospělým nehradí. 

Rozhovor s epidemioložkou Kateřinou Fabiánovou (zdroj: ČT24)

Důvodů k nárůstu počtu onemocnění v posledních letech je více: „V 90. letech jsme přešli na novou očkovací látku, která je sice bezpečnější, ale její ochrana proti onemocnění netrvá tak dlouho, jako u té předchozí,“ vysvětlovala ve Studiu ČT24 Kateřina Fabiánová. Navíc v dnešní době lidé více cestují, pak si z cest mohou přivézt kmen černého kašle, který má vyšší infekčnost.  

Nárůst černého kašle však netrápí jen ČR. V reakci na návrat nemoci se v Německu a Rakousku rozhodli plošně přeočkovávat dospělé. V USA zase zavedli plošné očkování pro budoucí maminky a doporučují obnovovat je před každým dalším porodem. Očkuje se mezi 20. a 36. týdnem těhotenství, protilátky vydrží dítěti do dvou měsíců po narození, než je samo také očkováno.