Konečná: Demokratického socialismu chceme dosáhnout demokraticky

Praha – Proč s komunisty nikdo nechce spolupracovat na centrální úrovni? Komunistická poslankyně Kateřina Konečná tvrdí, že za to může naivní a hloupý antikomunismus, který převažuje nad věcností. V pořadu Hyde Park také konstatovala, že socialismu jako hlavního bodu politického programu KSČM chce strana dosáhnout demokratickou cestou. I přes relativní volební úspěch se stále zdá, že možnosti strany jsou omezené. A tak komunistům nezbývá než i nadále čekat na svůj vysněný comeback. Jako problém to ale Konečná nevidí. „My máme čas. Tak jak jsme si počkali na koalice na krajích, tak si počkáme na koalice ve vládě.“

Už je to trochu povolební stereotyp. S komunisty se nikdo nechce kamarádit. „Já si nemyslím, že nemáme koaliční potenciál. To je strašné klišé,“ brání se Konečná.  A vzápětí dodala, že KSČM má velké možnosti na lokální úrovni, konkrétně v obcích a krajích, kde už nasbírala volební úspěchy. Na celorepublikové rovině je ale situace jiná. „Občas naivní a hloupý antikomunismus převažuje nad věcnými věcmi,“ vysvětlila, proč s nimi nikdo spolupracovat nechce. KSČM si ale počká. „My máme čas. Tak jak jsme si počkali na koalice na krajích, tak si počkáme na koalice ve vládě. (…) Koalice na krajích nám ukazují, že to jde a děláme to dobře,“ podotkla.

Konečné je zároveň trochu líto, že levice v těchto volbách většinu nezískala. „My jsme samozřejmě jedinou parlamentní stranou, která navýšila počet mandátů,“ konstatovala. Doufala ale, že se po vládě pravicových stran konečně podaří prosadit levicové reformy. I přesto ale chtějí komunisté jednat o konkrétních návrzích zákona s různými stranami. „Pokud budou vládní poslanci předkládat návrhy zcela konstruktivní, které budou vycházet i z našeho volebního programu, tak KSČM rozhodně nebude ta, která je nepodpoří,“ doplnila.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

EU jako socialistický projekt? Proč ne

Podle ní není zcela pravdivé tvrzení, že Česko je obklopeno kapitalistickými státy. „Projekt Evropské unie je de facto projektem socialistickým. My se toho nebojíme, je třeba socialismus dostat i do dalších států,“ směje se. Demokratický socialismus prý není nic špatného a komunisté ho chtějí dosáhnout demokratickou cestou. „Chceme měnit Evropu z byrokratické na socialistickou,“ uvedla.

Vojtěch Filip
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/Lidové noviny

Odstřihnout od minulosti se strana nehodlá, stejně tak ani neplánuje nový název. „Myslím, že už Shakespeare říkal, že když růži přejmenujeme, tak nebude vonět jinak. (…) Jsme autentickou stranou s programem, už 23 let působíme v české politice, možná jako jeden z mála stabilizačních prvků, protože voliči vědí, co od nás čekat,“ míní.

A zároveň prý nechce dát ruce pryč od ideologie, která zapříčinila nesvobodu a utrpení. „Nikdy žádná ideologie nikoho nezabila. Vždycky to byli konkrétní lidé. Chcete mi říct, že křesťanství, když v šestnáctém století upalovalo čarodějnice, bude navždy spojeno s touto ideologií?“ reagovala Konečná. Ideologie je podle ní vize, kterou naplňují konkrétní lidé. Pokud vraždí, je to vždycky špatně. Zopakovala zároveň, že strana se za některé předrevoluční činy již dávno omluvila. „Lidé z KSČ jsou většinou v úplně jiných stranách, než je KSČM,“ podotkla.