Po jednání ANO a ČSSD naznačují předsedové pokrok

Praha – Vyjednávací týmy ANO 2011 a ČSSD se posunuly o něco blíž ke koaliční spolupráci, vyplývá to z hodnocení společné schůzky předsedou sociálních demokratů Bohuslavem Sobotkou. Souhlasí s částí návrhů úspor, které prosazuje Andrej Babiš. I přesto se dvě nejsilnější frakce Poslanecké sněmovny stále neshodují v otázce zvyšování daní a majetkových přiznání. K dalšímu jednání se strany znovu sejdou v sobotu, do té doby mají jejich experti propočítávat finanční aspekty jednotlivých návrhů. Ještě v poledním vysílání Otázek Václava Moravce řekl lídr hnutí ANO, že v pohledu na řízení státu se oba subjekty zásadně rozcházejí.

„V celé řadě oblastí bylo dosaženo výrazné shody a myslím, že se začíná vytvářet podklad možné budoucí vládní spolupráce. Nicméně zůstává celá řada okruhů, které jsme uzavřít nedokázali,“ prohlásil předseda ČSSD. Doufá ale, že po sobotním jednání už by mohly být obě strany dále a „bavit se o znění koaliční smlouvy“.

Zástupci obou týmů se shodují na nutnosti posílit absolutní otevřenost státní správy a více podporovat hospodářský růst a zvyšování pracovních míst, doplnil Sobotka. Úspor nehodlá ani jedna ze stran dosahovat formou škrtů veřejných investic ani škrty v platech zaměstnanců veřejného sektoru, ale považují za klíčové zaměřit se na výdaje na provoz státu. Deficit státního rozpočtu by také podle možných koaličních partnerů neměl přesahovat tři procenta HDP.

Zástupci ANO se podle Babišových slov zajímali především o vedlejší náklady státu a hospodaření ministerstev. „Máme pocit, že s nimi stát nakládá velmi nehospodárně,“ zdůvodnil předseda ANO. Zároveň zdůraznil potřebu zmapovat stávající závazky jednotlivých resortů. „Nadále si myslíme, že nejdříve je třeba se pokusit zásadním způsobem změnit způsob řízení jednotlivých resortů, zvyšování daní pro nás není řešení. Ale dnes jsme pokročili, vyjasnili jsme si plno kontroverzních věcí. Nicméně základní premisa šetřit, snížit náklady, centralizovat některé činnosti nákupní a vybrat daně trvá, v tom chceme pokračovat,“ zhodnotil Babiš schůzku.

V OVM hodnotil Babiš postoje jako naprosto rozdílné

„S ČSSD si musíme vyjasnit koncepci řízení státu, kde se absolutně rozcházíme. ČSSD chce navyšovat daně a my si myslíme, že stát je třeba řídit jako firmu, racionálně a snižovat náklady. Určitě se od ČSSD rádi necháme poučit, jak funguje parlament, a rádi bychom je naučili, jak se v soukromých firmách šetří,“ prohlásil Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce.

Právě problematika daní představuje hlavní jablko sváru mezi nejsilnější a druhou nejsilnější stranou nové sněmovny. ČSSD chce příjmy státní pokladny posílit zvýšením korporátních daní a progresivním zdaněním, hnutí ANO ovšem tvrdí, že pouze stačí daně efektivně vybírat a zprůhlednit a zefektivnit hospodaření státních institucí – např. pomocí centrálních nákupů. Sobotka po večerním jednání přiznal, že na zvyšování daní právnickým osobám se neshodli vyjednavači ani tentokrát. Navíc představil zástupcům ANO nápad se „sektorovou daní“, tedy 25 procent pro firmy podnikající v oblastech finančních trhů, energetiky a telekomunikací. I s tím ale narazil.

Andrej Babiš v OVM: „Pan Sobotka je dvacet let ve sněmovně. Já jsem dvacet let v racionálním světě, který šetří a obrací každou korunu. ČSSD říkala, že chce funkční stát, a my přinášíme řešení bez toho, že bychom navyšovali daně.“

Shoda? Protikorupční zákony

Vedle daní mají oba subjekty setrvale jiný názor například také na porodné. „Nesouhlasíme s porodným na druhé a třetí dítě,“ uvedla poslankyně ANO Jaroslava Jermanová, která je členkou jednoho z expertních týmů. ANO na rozdíl od sociální demokracie nechce hned zrušit druhý důchodový pilíř.

Podle místopředsedkyně ANO Věry Jourové mají ovšem obě strany řadu společných programových priorit. Obě chtějí usilovat například o přijetí novely zákona o veřejných zakázkách, služebního zákona a podporují protikorupční návrhy iniciativy Rekonstrukce státu. Shodují se také v otázkách obrany státu, zahraniční politiky, soulad panuje i na valorizaci důchodů a snížení spotřební daně z paliv.