Začíná týden bezplatného anonymního testování na HIV

Praha - Dneškem startuje týden bezplatného testování na HIV. Až do pátku 29. listopadu ho denně nabízí Dům světla v Praze, který se lidem nakaženým virem HIV věnuje. Počet HIV pozitivních lidí v Česku rok od roku roste. Podle posledních statistik přibylo za prvních devět měsíců letošního roku 176 nově zjištěných případů.

V České republice je kolem dvou tisíc HIV pozitivních, každým rokem přibudou zhruba dvě stovky nových případů. Podle statistik bylo letos do září zjistěno 176 nově nakažených, což je o devět více než za stejné období loňského roku. Jedná se ale jen o lidi, kteří se nechali testovat. „Pohybujeme se v číslech západní Evropy, ale nemáme protestovanou dostatečně velkou část populace,“ říká Július Szabó z České společnosti AIDS pomoc (ČSAP). Skutečný počet infikovaných může být podle jeho odhadů až desetkrát větší.

Stále platí, že nejrizikovější skupinou je homosexuální komunita. „Statistika ukazuje, že na 1 200 případů, což je nadpoloviční většina z těch 2 063 HIV pozitivních v ČR, jsou gayové nebo muži mající sex s muži,“ povrzuje Szabó.

Za velkým nárůstem počtu HIV pozitivních v poslední době stojí jednak to, že lidé chodí více na testy a tudíž se více případů včas zjistí, jednak také to, že se nemoci méně bojí. „Lidé neustále všude slyší, že jsou nějaké nové léky. Ty sice jsou, ale stále nedokáží HIV vyléčit zcela,“ konstatuje Szabó. 

Rozhovor s Júliusem Szabóem (zdroj: ČT24)

Kde se nechat otestovat?

Dům světla, Malého 3, Praha 8 - Karlín

pondělí, úterý, čtvrtek 10:00–19:00, středa 9:00–13:00, pátek 9:00–12:00

Bezplatné testování nabízí Česká společnost AIDS pomoc v pražském Domě světla celoročně, a to vždy v pondělí od 16 do 19 a ve středu od 9 do 12 hodin. Kromě toho má společnost své poradny také v Brně a v Ostravě-Porubě.

Tento týden se ale v Praze bude testovat každý den. „Aby HIV pozitivní člověk nemohl virem infikovat nikoho dalšího, je mimo jiné velice důležité, aby o tom, že je HIV pozitivní, věděl on sám. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli i letos na jeden týden ještě více zpřístupnit zájemcům testování a od 25. 11. do 29. 11. budeme v Domě světla k dispozici každý den,“ uvedl Szabó. 

Testování, které je zcela anonymní, zajišťuje Státní zdravotní ústav, který s ČSAP dlouhodobě spolupracuje. V loňském roce ho využilo asi 250 lidí. „Týden testování na HIV byl letos poprvé vyhlášen i v dalších zemích Evropy a předchází 1. prosinci – Světovému dni boje proti AIDS. V rámci tzv. Evropského týdne testování je tak test na HIV k dispozici v 56 zemích,“ doplňuje Szabó.