Rath s Pancovou řešil volební kampaň ČSSD: „Krmíme naše zvíře“

Praha - Letos naposledy stanuli před soudem expolitik David Rath a další obžalovaní v případu možné korupce. Žalobce pouštěl další nahrávky odposlechů, na kterých se mluvilo o penězích. Z některých pasáží vyplývá, že mohlo jít o peníze na volební kampaň ČSSD. Obžalovaný Petr Kott si zase na záznamu stěžoval, že ho Rath nepustil na volitelné místo na krajské kandidátce. Dveřmi do soudní síně projdou obžalovaní znovu až 7. ledna, kdy bude přehrávání odposlechů pokračovat.

Kott: Takže to shrneme. David má pravdu, já jsem byl největší nebezpečí pro sociální demokracii na kraji. A vůbec nic v tom jinýho nebylo.

Pancová: Ale ty jsi nebyl největší nebezpečí. On dobře ví jednu věc, že lidi na kraji vědí, že my dva jsme ti, co dělají ty výkonný síly pro prachy. Pochop to.

Kateřina Pancová, jedna z trojice hlavních obžalovaných, se k odposlechům dnes nechtěla vyjadřovat. V jedné z dalších nahrávek s ní mluví i David Rath. Loni v únoru spolu probírali rekonstrukci zámku Buštěhrad. 

Rath: Prosím tě, myslíš, že z toho jsme schopní alespoň trošku poslat směrem takhle? Ono to bude takhle, že jo?

Pancová: Ano.

Rath: Takže bychom z toho tohle mohli poslat tam…

Pancová: Samozřejmě. To je velice slušný. To je velice slušný.

Rath: Já si myslím, že… Já to potřebuju nakrmit.

Pancová: To je velice slušný. Velice. Samozřejmě. Takže my to máme potom jedenáct – jedenáct. Jasně.

Rath: Navíc, stále krmíme naše zvíře.

Pancová: Ale jo. Já… jako já jsem pro. To jsme my.

Souvislost této pasáže s ČSSD připustil sám David Rath. Konkrétně si ale schůzku podle svých slov nepamatuje. „Je to část debaty, která se mohla týkat toho, jak má být koncipována volební kampaň,“ řekl ČT. Podnikatelka a spolupracující obviněná Ivana Salačová už dříve před soudem rovněž přiznala, že část získaných peněz z kontroverzní zakázky na opravu buštěhradského zámku chtěla dát na kampaň pro krajské volby 2012.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale něco takového už v září popíral: „Kauza Davida Ratha žádným způsobem nesouvisí s financováním sociální demokracie nebo s financováním naší volební kampaně.“

Odposlechy patří k hlavním důkazům celé kauzy. Rath dnes opět několikrát zopakoval, že obžaloba s nimi - a především jejich přepisem - manipulovala. Žalobce v kauze viní celkem 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji, na které přispívala Evropská unie. Týkaly se modernizací nemocnic, oprav zámku Buštěhrad nebo gymnázia v Hostivicích. Žaloba tvrdí, že se předem domlouvaly vítězné firmy v tendrech, což provázela korupce. Vše údajně organizovali Pancová a Kott. Rath podle žalobce o manipulacích věděl coby hejtman kraje a dělil se s dvojicí lékařů o úplatky. Hrozí mu proto nejvyšší trest - 12 let.

Další nahrávky v kauze Rath (zdroj: ČT24)