Salačová chtěla ze zakázky přispět na kampaň. Sobotka o tom neví, Rath ano

Praha – Část získaných peněz z kontroverzní zakázky na opravu buštěhradského zámku chtěla podnikatelka Ivana Salačová dát na kampaň pro krajské volby 2012. Přiznala to dnes u soudu, kde v kauze Ratha a spol. vystupuje jako spolupracující obviněná. O přání přispět se prý zmínila tehdejší člence krajského výboru ČSSD Kateřině Pancové. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka nicméně podle své reakce o podobném daru neví. Musela by ho prý dát pouze formou písemné smlouvy a strana by dokument posléze zveřejnila. Salačová se jako jediná z 11 obžalovaných přiznala ke korupci v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji a může dostat nižší trest. Rath už dříve hovořil o Salačové jako o člověku, který se chtěl zapojit do shánění peněz na kampaň.

Salačová dnes komentovala policejní odposlechy, které se už od úterý přehravají u soudu. Podnikatelka tvrdí, že šlo o její dobrovolné rozhodnutí přispět ČSSD. Nejednalo se ani o předem domluvenou částku. „Přispět by mohla podle našich pravidel pouze formou písemné darovací smlouvy, se kterou by musela ČSSD souhlasit. Tato smlouva by byla následně automaticky zveřejněna. Pokud vím, žádný takový dar ČSSD nikdy neobdržela. V současné době by navíc takový dar procházel transparentním účtem,“ uvedl v reakci Sobotka.

Salačová se vyjadřovala k odposlechu svého rozhovoru s Pancovou v její ředitelské kanceláři v kladenské nemocnici v prosinci 2011. Pancová, která je v kauze také obžalována, byla dříve v krajském výboru ČSSD a do svého zatčení také na kandidátce strany do krajských voleb v roce 2012. Vedení sociální demokracie jí pak pozastavilo činnost. Salačová po svém komentáři před soudem novinářům svá slova upřesnila a uvedla, že nemyslela dar přímo pro ČSSD. „Jen jsem řekla, že bych se klidně vzdala části zisku a že bych to dala na volby. Neřekla jsem konkrétně jaké straně,“ dodala. Dar prý s nikým nekonzultovala, ani ji o něj nikdo nežádal. Peníze prý nakonec žádné straně nedala.

Rathovi prý o příslibu Salačové řekli lidé z ČSSD

Rath nicméně po soudním jednání přiznal, že mu Salačová přislíbila za svoji firmu pomoc ve volbách a že se případně zeptá i dalších firem, zda dají sponzorský dar ČSSD. Mělo se údajně jednat o desítky milionů korun. S podnikatelkou se ale o tom nikdy nebavil, věděl to prý od lidí, se kterými spolupracovala. „Ti mně říkali, a byli ze sociální demokracie, že inženýrka Salačová toto sama aktivně přislíbila,“ uvedl exposlanec.

David Rath:

„Otevřeně přiznávám, že jsem často hovořil o tom, že je potřeba pomoci s předvolební kampaní. Tady nemám co skrývat, nemám se za co stydět. Já si myslím, že to dělají všichni politici, všechny politické strany, dělají to takto 20 let a myslím si, že je dost nešťastné to takovýmto způsobem kriminalizovat. Jestli je to dobře, nebo špatně, to ať si každý posoudí sám. To je věc názoru, ale já tvrdím, že to v žádném případě není žádný kriminální delikt. Maximálně to mohou ocenit voliči ve volbách tím, že vás zvolí, nebo vás nezvolí, když se jim takovéto praktiky shánění peněz na volby líbí nebo nelíbí.“

Dřívější přiznání Salačové se týká opravy zámku Buštěhrad a Gymnázia Hostivice. Tvrdí, že z rekonstrukce památky za 200 milionů korun požadovala exředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová s bývalým poslancem Petrem Kottem provizi 20 až 24 milionů. Oba jsou mezi obžalovanými a společně s Rathem teprve před několika týdny odešli z vazby. V souvislosti s podezřelými zakázkami viní soudce Petr Jirát celkem 11 lidí.

Benešová přiznala, že Ratha varovala před diskreditací ČSSD 

Davida Ratha jsem skutečně varovala před možnou snahou poškodit ČSSD, přiznala ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová. Na bývalého poslance a středočeského hejtmana se měla obrátit před krajskými volbami v roce 2012. Rath to řekl v úterý před soudem jako reakci na část přehrávaných odposlechů. Benešová ho prý informovala, že se vůči sociálním demokratům může chystat diskreditace ze strany policie a prokurátorů, podle Benešové šlo ale o varování v obecné rovině. Rath dokonce dodal, že se na tajné akci měla podílet i nejvyšší státní zástupkyně Lenka Bradáčová (mimo jiné dřívě dozorující na Rathův případ). Benešová o ní prý ale nezmínila ani slovo.

Benešová důrazně odmítla, že by mluvila právě o Bradáčové. Může prý jít o snahu Benešové ublížit. S Rathem se prý bavili obecně o možném nebezpečí jako o náznacích ze zákulisí. Benešová tehdejšího poslance varovala, že se „určitě něco semele“ a členové ČSSD prý měli být v době před krajskými volbami maximálně obezřetní.

Marie Benešová:

„Pan Rath je v postavení obžalovaného, může lhát, může se hájit, jak chce, může si i vymýšlet. Já si nevzpomínám, že bych mu konkretizovala jméno Bradáčová. V té době jsem byla advokátkou, ani jsem neměla možnost nějaké důvěrné informace získávat, takže vylučuju, že bych to takhle formulovala.“

Bývalý poslanec o údajné diskreditační akci hovořil již dříve, tehdy však nechtěl upřesnit, od koho se informace o chystaném úderu proti Lidovému domu dozvěděl. V úterý prohlásil, že mu je sdělila Marie Benešová, advokátka a někdejší nejvyšší státní zástupkyně, která v současnosti vede ministerstvo spravedlnosti.

David Rath dále u včerejšího přelíčení uvedl, že „výrazným subjektem, který se toho měl účastnit,“ byla Bradáčová. Náznaky prý ukazovaly na to, že „na některé lidi z ČSSD bylo cosi připravováno ve spolupráci s policií.“ „Mohl bych být jedním z prvních, protože jsem byl výrazný a lezl jsem mnoha lidem na nervy jako opoziční politik,“ dodal.

Slovy o Marii Benešové reagoval Rath na odposlech z kanceláře spoluobžalované Kateřiny Pancové, která se na záznamu baví s dalším obžalovaným, svým druhem Petrem Kottem. Partneři probírali mimo jiné to, že se na sociální demokraty zaměřuje policie, a zmiňovali právě osobu „Benešová“.

Částí peněz z Buštěhradu chtěla Salačová přispět ČSSD (zdroj: ČT24)