ODS vrátí podezřelý milion od mladé kadeřnice

Praha – ODS vrátí milionový dar, který straně poslala 22letá kadeřnice na mateřské dovolené. Oznámil to předseda strany Petr Fiala, strana prý dar vrátí do dvou týdnů. Fiala zároveň dodal, že podle něj byl dar v pořádku – spekulovalo se však, že skutečným dárcem byl její manžel, který podniká ve výrobě zdravotnických prostředků. ODS prý také zváží zpřísnění pravidel pro dary vyšší než půl milionu korun a zavede transparentní účet.

Strana podezřelý dar uvedla ve výroční zprávě za loňský rok, upozornila na něj Mladá fronta DNES. Milion korun ODS získala od Sabiny Spálovské, (teď už má nové příjmení Gajarská), která je podle médií na mateřské dovolené a nevlastní ani žádnou nemovitost. Žena se k daru nechtěla vyjadřovat. Jejím manželem je Jozef Gajarský, podnikatel ve výrobě zdravotnických prostředků. Ani on však na dotaz, zda je skutečným dárcem, neodpověděl.

Fiala řekl, že se v posledních dnech důkladně seznámil se všemi okolnostmi daru a došel k tomu, že všechny náležitosti, které dar má mít, byly naplněny. Byl prý poskytnut bezhotovostní platbou na základě platné darovací smlouvy a identita dárkyně byla dvakrát ověřena.  

„Nicméně po zvážení všech okolností, který tento případ má, jsem se rozhodl k následujícím krokům: Abychom oslabili mediální tlak na osobu paní dárkyně, abychom odstranili veškeré pochybnosti, které na veřejnosti o financování Občanské demokratické strany vznikly, tak nejpozději do dvou týdnů vrátíme celou částku,“ nechal se slyšet.

ČT: Zřejmě nejde o jedinou chybu ODS

Podle zjištění České televize ale zřejmě nejde o jedinou chybu, kterou ODS na seznamu přispěvatelů udělala. Dar ve výši pěti tisíc korun dostala od Mělnického Vtelna – zákon však zakazuje stranám přijímat dary od obcí nebo krajů. Dalších dvacet tisíc pak na účet přiteklo od dvou společností, které jsou ve vlastnictví nebo spoluvlastnictví obcí, což zákon rovněž
zakazuje (jedná se o firmy Byty Teplo a Hořovická teplárenská).

Kontrolní výbor ve sněmovně by se měl finančními zprávami politických stran podrobněji začít zabývat ve čtvrtek. „Strany měly do 1. dubna možnost dar vrátit, pokud byl v rozporu se zákonem. Teď budeme muset strany nahlásit finančnímu úřadu a ten má možnost uložit pokutu až ve výši dvojnásobku toho daru,“ uvedl předseda Kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Podle Koníčka občanským demokratům dokonce hrozí, že přijdou o milionové státní příspěvky. „Straně, která nemá v pořádku finanční zprávu, nemohou být vyplaceny příspěvky od státu,“ řekl Koníček serveru iDNES.cz.

Celkem loni strana vybrala od dárců 78 milionů korun. Vůbec nejvyšší dar straně věnoval Jiří Kubů z Brna: dva a půl milionu korun.

Podezřelé dary ODS vedly k pádu vlády

Podezřelý dar připomněl aféru tajemných sponzorů ODS z 90. let. Stanu tehdy výrazně poškodilo odhalení falešných sponzorů – Maďara Lájose Bácse a M. Radjiva Sinhy z Mauricia. Oba dva podle údajů jako největší sponzoři darovali každý 3,75 milionu korun. Ukázalo se však, že jména jsou smyšlená, a v listopadu 1997 se objevila informace, že skutečným dárcem je podnikatel Milan Šrejber, který se podílel na privatizaci Třineckých železáren. ODS to nakonec potvrdila a odpovědnost na sebe vzal výkonný místopředseda Libor Novák. Ten byl později stíhán za daňové úniky, ale soud ho zprostil obžaloby.  

Spekulace o financování ODS však pokračovaly a nakonec vedly k pádu Klausovy vlády. MfD totiž později přinesla informaci, podle níž měla ODS údajně přístup k tajnému kontu ve Švýcarsku. V reakci na to vyzvali Jan Ruml a Ivan Pilip Václava Klause k rezignaci z vedení ODS. Záhy lidovci rozhodli o odchodu z vlády a následující den podali ministři KDU-ČSL a také ODA demisi. Na jednání výkonné rady sice Klaus uhájil své stranické pozice, o den později však tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi předal demisi vlády.