Dohnal má své odvolání za nezákonné, podnikne právní kroky

Praha - Odvolaný ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal podnikne proti rozhodnutí ministryně spravedlnosti právní kroky. Odvolání totiž považuje za bezdůvodné a nezákonné. Ministryně Helena Válková (ANO) mu prý vytýkala mimo jiné věci, které se staly za bývalého vedení. Válková si za svým rozhodnutím stojí.

Dohnal tvrdí, že Válková jednala v rozporu se zákonem. „Celou záležitost budu řešit právní cestou. Důvody mého odvolání jsou zjevně a vědomě nepravdivé,“ prohlásil dnes Dohnal. Domnívá se, že jde ze strany ministryně o zlý úmysl, nikoliv o neznalost zákonů, a cítí se poškozen na cti. 

Válková Dohnalovi například vytýkala rozdělení veřejné zakázky na stejnokrojové bundy - to se ale podle Dohnala stalo v letech 2010 a 2011, tedy za předchozího vedení. „Nemám s tím nic společného,“ řekl k tomu Dohnal. 

Upozornil, že kontrola hospodaření Vězeňské služby nezjistila žádné závažné nebo systémové pochybení. „Když bylo jasné, že tato kontrola nic zásadního nenajde, byla nařízena další, tentokrát na správní a spisovou službu,“ řekl Dohnal. Druhá kontrola prý byla ukončena v pátek a s jejím výsledkem byl seznámen asi 15 minut před svým odvoláním. Nedostal tedy ani zákonných 15 dnů na připomínky a námitky.

Válková: Dohnal se chce udržet ve funkci za každou cenu

Ministryně Válková ČT24 řekla, že Dohnalovu reakci čekala. „On se chce za každou cenu udržet ve funkci generálního ředitele, nedokázal unést své odvolání. Za svým rozhodnutím si stojím,“ prohlásila ministryně. „Pokud má pochybnosti, má plné právo obrátit se na soud,“ dodala. 

Podle ní Dohnal nedostatečně prováděl kontrolní činnost nebo nečinil kroky, které by vedly k nápravě předchozích nedostatků ve Vězeňské službě. „Po procesní stránce je věc komplikovaná a současná legislativa bohužel umožňuje různé výklady,“ podotkla k otázce, zda mohla vůbec Dohnala odvolat. „Tu kompetenci jsem měla, ať se to někomu líbí, nebo ne,“ dodala Válková. Šéfa vězeňské služby odvolala podle zákona o vězeňství a justiční službě.

Pokud by se Dohnala zastal soud, hrozilo by v čele Vězeňské služby obdobné dvojvládí, jaké nastalo loni ve vedení policie. Řízením sboru ministryně pověřila šéfa věznice Rapotice Pavla Ondráška.  

Byl dopis šéfů věznic jejich vlastní iniciativou?

Řízení o odvolání Dohnala zahájila Válková v únoru, protože nebyla spokojena s jeho přístupem k ministerské kontrole. Za svůj postup si vysloužila kritiku poslanců opozičních stran TOP 09 a ODS. Za svého nadřízeného se po zahájení kontroly postavilo i několik desítek ředitelů a ředitelek věznic. ČT se ale podařilo získat vyjádření jednoho z podepsaných ředitelů. Pod podmínkou anonymity řekl, že dopis nevzešel úplně z jejich iniciativy. „Ten dopis byl připraven, seznámili jsme se s textem a pak proběhlo kolečko podpisů. Pokud by to mělo být vyloženě projevem svobodné vůle, zřejmě by procento podpisů bylo nižší,“ sdělil ČT. Dohnal jakýkoliv nátlak odmítá. S kritikou jeho odvolání se k opozici připojila i vládní ČSSD. 

  • Dohnal stál v čele Vězeňské služby od prosince 2012, kdy ho jmenoval tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Ve funkci nahradil Jiřího Treglera, kterému předtím dělal náměstka. K Vězeňské službě nastoupil na počátku 90. let – tehdy začínal jako strážný v pankrácké věznici a postupně v ní prošel řadou funkcí. Loni v říjnu ho prezident republiky jmenoval do hodnosti brigádního generála.